fbpx
12. august 2019

100 år med strøm i kablerne

Af: Amalie Klitgaard

Den familiedrevne installationsvirksomhed Vietz El-installation kan fejre 100-års jubilæum – snart med fjerde generation i spidsen. Der afholdes reception fredag den 16. august.

Meget har ændret sig siden el-installatøren Richard Vietz grundlagde Vietz El-installation i 1919. Én ting har dog ikke: Virksomheden er blevet på familiens hænder. I dag leder Poul-Henning Vietz som 3. generation familiefirmaet sammen med 4. generation.

Installationsmedierne.dk har spurgt Poul-Henning Vietz, hvad der har ændret sig over 100 år for virksomheden, som i dag kan kalde sig for en af Århus’ ældste.

Hvordan har branchen ændret sig de seneste 100 år?
I mine 48 år i firmaet er der sket utroligt meget inden for teknologien. I dag laver vi meget, som kræver computerprogrammering. Det sidste skud på stammen er, at vi kan programmere fra vores mobiltelefoner. Så der er sket en rivende teknologisk udvikling, som gør, at virksomheden drives på en helt anden måde.

Hvad er den største forskel på din og din søns lederstil?
Mens vi andre generationer er uddannet elektrikere, er min søn uddannet fra handelshøjskolen. Han ser anderledes på tingene, hvilket er meget positivt. Når vi med en håndværkeruddannelse gør, som vi plejer, spørger han: Hvorfor det? Siden han kom i 2013, har vi nytænkt den måde, vi agerer på. Derfor er overskudsgraden steget væsentligt. Han mener ikke, at vi bare skal holde på arbejdet. Nej, hvis vi ikke kan tjene penge på en opgave, hvorfor skal vi så løse den?

Er det blevet nemmere eller sværere at drive virksomhed i Danmark de seneste 100 år?
På sin vis er det blevet lettere på grund af den nye teknologi. I dag kan man sende en ordreseddel over internettet, vi kan kommunikere lettere, vi kan tage billeder og lægge ind i sagerne. Mobiltelefonerne og GPS-styring i bilerne er betydelige landvindinger i forhold til i gamle dage, hvor alting foregik på papir. Samtidig er det blevet sværere at drive virksomhed, fordi belastningen foran skrivebordet med bogføring og dokumentation er blevet betydeligt større i forhold til tidligere. Det er ikke længere nok bare at være en god håndværker; du skal også have styr på dokumentationen.

100-års jubilæet fejres den 16. august kl. 13-16 på virksomhedens adresse: Vietz El-installation A/S, Sommervej 8, Hasle, 8210 Århus V.

Hvad er Vietz El-installations største udfordring i dag?
Vi er i en travl periode lige nu og har været det i et par år. Der er fuld gang i byggeriet, hvilket betyder, at kvalificeret arbejdskraft er blevet en mangelvare. Man skal ikke give branchen skylden, for vi har udlært mange elektrikere. Problemet er, at de unge har en god ballast som udlært elektriker, og derfor forsvinder de ud af branchen.

Derudover frygter jeg for fremtiden med den nye regering i 2019, som vil hæve arveafgiften kolossalt. Hvis det bliver gennemført, vil mindre og større virksomheder få svært ved at overleve i fremtiden. Selvfølgelig kan man tage sig sine forholdsregler, men hvis jeg falder om i morgen, er de forholdsregler ikke taget. Hvis der skal betales 30 procent i arveafgift, bliver det en belastning for efterfølgerne. Det vil komme til at ramme os.

Eksisterer Vietz El-installation også om 100 år?
Det vil jeg håbe. Men jeg kan have min tvivl, fordi vores arbejdsområde udvikler sig meget. Ekspertisen skal være så høj, at de helt små virksomheder ikke kan være med. Virksomhederne bliver nødt til at have en vis volumen for at overleve og for at være gældende på markedet. Den volumen synes jeg, vi har lige nu. Men vi virksomheder skal lære at være mere åbne over for at gå ind i store opgaver sammen. Eksempelvis har Vietz El-installation lige været involveret i dens største byggesag nogensinde sammen med en kollega. Simpelthen for at have hænder og ekspertise nok til at løse opgaven. Små og mellemstore virksomheder skal ikke være bange for at se sig over skulderen til sine kollegaer. For de ér mine kollegaer, ikke kun mine konkurrenter.

Har du et godt råd til kommende arbejdsgivere?
Når du er i gang med en opgave, skal du løbende have styr på kontordelen, dokumentationen og ekstraarbejder. Du skal hele tiden være i front med administrationen. Er du ikke det, bliver du sejlet agterud.