fbpx
04. december 2019

14-årige piger i praktik som vvs’er

Af: Michael Degn

To 14-årige piger er langt fra skræmt væk af livet som vvs’er efter praktikforløb. Det er præcis den slags aha-oplevelser, som nyt projekt skal fremme.

Den traditionelle værkstedskalender hænger over bordet i kaffestuen. Månedens kvindelige model bliver flankeret af en billedramme til højre for. Her poserer en mand i boksershorts og bar overkrop under titlen ”Årets medarbejder 2019 JJ VVS”.

To 14-årige piger, Trine Byrnak og Jasmin Caspersen, sidder i kaffestuen og er ved at tage deres sikkerhedssko på, inden de går ned i kælderen. Her er et par montører John Jensen VVS i gang med at trække rør i de lokaler, der senere skal bruges af de cyklende betjente i København. I løbet af to dage har skoleveninderne fra Jyllinge været i praktik på adressen på Vesterbro for at prøve kræfter med et ellers udpræget mandefag som vvs’er.

– Jeg ville ikke have noget problem med at vælge det senere. Det er et fint job, siger Trine Byrnak.

Trine Byrnak (tv) og Jasmin Caspersen er glade for at prøve kræfter med vvs-arbejdet.

Kvindelige rollemodeller

Den slags oplevelser er hele grundstammen i projektet Boss Ladies, der blev skudt i gang sidste år. Målet er at få flere unge kvinder til at tage en erhvervsuddannelse i de fag, der har hårdt brug for arbejdskraft.  Praktikforløbet ligger ud over den almindelige erhvervspraktik og bliver skudt i gang med et hold af faglærte kvinder, der tager rundt på skolerne landet over for at inspirere skoleeleverne. Det var også sådan, at de to piger fik lyst til at prøve kræfter med vvs-arbejdet, selvom Jasmin Caspersen allerede har snuset til faget på sidelinjen.

– Min far er selv inden for branchen, og jeg har været med ham ude at lave lidt, men det er anderledes at lave det selv, siger Jasmin Caspersen.

Læs også: Nyt projekt skal sikre flere kvinder i installationsbranchen

Pigerne forklarer, hvordan de har været med til at montere rørene i loftet blandt andet. Arbejdsopgaverne afskrækker dem ikke, selvom det kan være hårdt.

– Det kræver også, at man er fysisk stærk. Vi har haft lidt problemer med at dreje møtrikker for eksempel. Men ellers har den største ulempe nok været at skulle så tidligt op. Vi har været oppe klokken 4 hver dag for at nå herind, siger Trine Byrnak.

Mange muligheder

Deres uddannelsesdrømme spænder i øjeblikket fra politibetjent til ejendomsmægler og arkitekt. Og selvom de ikke skulle ende med at uddanne sig inden for installationsbranchen, så er de begge enige om, at flere praktikophold giver dem bedre muligheder for at vælge rigtigt senere i livet.

Dette praktikophold slutter med en tredje dag, hvor pigerne skal med en servicebil rundt og lave mindre vvs-opgaver.

Boss Ladies er støttet af TEKNIQ Arbejdsgiverne og flere andre faglige organisationer og fonde. Projektperioden løber fra 2018 til 2021. Læs mere om Boss Ladies.