fbpx
21. december 2020

3D-scanninger sparer både tid og dyrebare fejl

Af: Michael Degn

Foto: Kemp & Lauritzen

Kemp & Lauritzen har som nogle af de første taget 3D-scanninger i brug for at optimere planlægningen, mindske risikoen for dyrebare fejl og forbedre byggeprocessen.

Kemp & Lauritzen har som en af de første i installationsbranchen taget 3D-scanninger i brug i deres projekter.
En højt specialiseret maskine scanner bygningen, så alt inventar, apteringer og eksisterende installationer registreres i punktskyer, som efterfølgende bruges til en detaljeret 3D-model, der også kan indeholde informationer fra arkitekter og ingeniører. 3D-Modellerne gør det muligt at afklare knudepunkter omkring udførelsen af de tekniske installationer samt planlægge og prissætte et installationsprojekt ned til mindste detalje.

Kemp & Lauritzens Engineering-afdeling fik for to år siden øjnene op for teknologien.

– Vi er altid nysgerrige og interesserede i ny teknologi, som skaber værdi for os og vores kunder. Det kan for eksempel være teknologi, der optimerer vores arbejdsprocesser, skærer i omkostningerne og minimerer risikoen for uforudsete udgifter og overskridelser af tidsfrister. Med 3D-scanning kan vi sætte flueben ved alle punkter, siger Søren Nielsen, der er afdelingschef i Engineering ved Kemp & Lauritzens Engineering, i en pressemeddelelse.

Den specialiserede 3D-scanner registrerer hele bygningen forud for projektets start.

3D-scanning sikrer mindst mulig downtime
For Fibervisions i Varde er et projekt med installation af et nyt sprinkleranlæg i et ældre produktionsanlæg første gang, at virksomheden benytter sig af 3D-teknologi.

– Anlægget er fra 80’erne og er løbende blevet ændret og udvidet. Tegningsmaterialet med rørføringerne er derfor ikke længere opdateret. Derudover har tegningerne typisk også været udført med opdeling i entrepriser og uden et samlet overblik over installationer og placeringsgeometri i rummet. Det gør det svært på forhånd at planlægge placeringen af nye sprinklerrør, så de dækker deres tiltænkte områder, siger Ove B. Pedersen, som er Senior Projekt Engineer hos Fibervisions.

Anlægget benyttes til produktion i hygiejneindustrien og er nødt til at blive lukket ned, mens installeringen af sprinkleranlægget foregår. For at undgå unødvendig downtime, er det derfor vigtigt, at entreprenørerne kan være så godt forberedte som muligt forud for opgaven.

– Her ser vi 3D-scanning med efterfølgende bearbejdning af punktskyen som en mulighed for at ”gå” igennem anlægget, måle afstande mellem forhindringer og på forhånd planlægge rørføringen. Vi forventer, at det vil give os større sikkerhed for, at opgaven kan udføres til tiden uden overraskelser og ekstra regninger, siger Ove B. Pedersen til slut.