11. marts 2019

Solar indvier p-anlæg med solceller på taget

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Pressefoto

Danmarks første større parkeringsanlæg overdækket med solceller blev indviet i Vejen i sidste uge. P-husets overdækning er monteret med 510 solcellepaneler og skal levere strøm til Solars datacenter.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) klippede i sidste uge snoren til et nyt p-hus i Vejen. Det er Danmarks første større overdækkede parkeringsanlæg med solceller på taget. Anlægget dækker et areal på 850 kvadratmeter, rummer 60 parkeringspladser, og de 510 solcellepaneler, som er monteret på taget, producerer årligt 150.000 kWh. Anlægget er desuden opført uden tilskud.

Læs også: Provokerende Solar-kampagne: Er du håndværker eller stik-i-rend-dreng?

Det er Solar, som står bag byggeriet, og anlægget skal forsyne Solars datacenter med strøm.

– Der er virkelig perspektiv i, at man overdækker p-anlæg med solceller. Det er godt tænkt, at man etablerer et sådan et anlæg, som kan levere strøm til et datacenter. Jeg håber, at vi vil komme til at se en række lignende anlæg. Tankegangen med at man anvender eksisterende flader til solceller fremfor at placere dem på marker er interessant, sagde Lars Chr. Lilleholt til indvielsen ifølge en pressemeddelelse fra Solar.

– Det er et eksempel til efterfølgelse. At det samtidig viser sig, at solceller økonomisk er nede på et niveau, hvor det er levedygtigt uden tilskud er jeg også meget tilfreds med. Det bekræfter at regeringens energipolitik har virket, sagde han videre.

Jens Andersen, der er administrerende direktør i Solar-koncernen, kvitterede for roserne og forklarede, at Solar føler sig forpligtet til at gå forrest og være med til at drive den grønne omstilling.

– Vi mener, at vi som en stor og betydende dansk virksomhed har en forpligtelse til at drive den grønne omstilling i Danmark og vil gerne som social ansvarlig virksomhed være med til at øge produktionen af vedvarende energi i Danmark. Derfor går vi nu forrest og tager vores egen medicin. Vi vil gerne være med til at fremme et grønnere Danmark baseret på økonomisk sund fornuft. Det skal både være attraktivt og enkelt at investere i vedvarende energi, sagde direktøren, som mener, at konceptet kan rulles ud til mange forskellige steder, hvor der er store parkeringsarealer.