fbpx
25. marts 2019

SIK kontrollerer installationer i 400 ejendomme

Af: Lasse Andersen

Fra slutningen af marts og frem til årsskiftet fører Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med 400 nye installationer i private hjem og erhvervslokaler. Tilsynet skal sikre, at nye installationer er af høj kvalitet, og at elinstallatørvirksomhederne udfører deres arbejde korrekt.

Sikkerhedsstyrelsen er så småt begyndt at sende breve til borgere og virksomheder, som skal have ført tilsyn med deres elinstallationer. I løbet af 2019 vil styrelsen nemlig føre tilsyn med installationer i 400 ejendomme, som for nylig er blevet tilsluttet elnettet. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Læs også: Kvaliteten af eleftersyn er svingende 

Tilsynet skal sikre, at elinstallatørvirksomheder laver deres arbejde korrekt, når de etablerer nye installationer. Ejendommene bliver udvalgt tilfældigt, og tilsynet bliver brugt til at danne et statistisk overblik over, hvor der eventuelt er problemer. Det hjælper styrelsen med at kunne udføre et mere risikobaseret tilsyn i fremtiden.

– Risikobaseret betyder, at vi kan bruge vores erfaringer fra tidligere indsatser til at kigge på nye installationer, som er udført af elinstallatørvirksomheder, vi tidligere har løftet en pegefinger overfor. Vi gør det for at sikre, at nye elinstallationer i Danmark lever op til standarderne, siger Søren Assenholt Muff, som er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sådan foregår tilsynet
Ved besøget vil den tilsynsførende kigge på eltavlen og gennemgå dele af installationerne. Gennemgangen installationerne foregår stikprøvevis. Det er altså ikke hele installationen, som bliver undersøgt.

Læs også: Sikkerhedsstyrelsen varsler mere LED-kontrol

– Vi laver løbende tilsyn på ældre installationer i både almindelige boliger og erhvervslokaler i forskellige brancher, men det er selvfølgelig også vigtigt, at de nye elinstallationer lever op til standarder og krav. Når vi har med el at gøre, så bliver fejl hurtigt farlige. Derfor skal installationerne være i orden, siger Søren Assenholt Muff.

Installationsejerne – det vil sige dem, som ejer bygningen eller lokalerne – bliver varslet om tilsynet minimum 14 dage før, det skal finde sted. Ejeren får også en tilbagemelding efter tilsynet, hvis der er fundet fejl på installationen, som skal udbedres.