30. januar 2019

50.000 danskere vil have ny klimalov

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Folketinget

På rekordtid har mere end 50.000 skrevet under på et borgerforslag om en ny klimalov, og derfor bliver forslaget nu taget på op i Folketinget.

Tirsdag aften rundede et borgerforslag om en ny klimalov de fornødne 50.000 underskrifter, og er derfor indstillet til videre behandling – inden det eventuelt bliver rejst som et beslutningsforslag i Folketinget.

– Formålet med forslaget er at styrke Danmarks bidrag til det globale klimaarbejde gennem en ambitiøs indsats, både nationalt og internationalt, lyder det i forslaget, der er stillet af 11 ngo’er.

Borgerforslaget om en ny klimalov indeholder derudover blandt andet mål om, at Danmark skal yde sit bidrag til at nå Paris-aftalens mål, at klimahensyn skal integreres i andre politikker, at Danmark skal satse på udvikling af grønne løsninger og være drivkraft i international klimapolitik.

Selvom beslutningsforslaget har opnået stor folkelig opbakning, så er det dog stadig ikke sikkert, at det bliver ender som beslutningsforslag i Folketinget. Det skyldes, at grundloven siger, at det kun er medlemmer af Folketinget og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er dog åben over for at diskutere forslaget, skriver altinget.dk.

– Jeg vil læse forslaget og se indholdet og se på, hvilke muligheder der er i det. Det går jeg til med en fornuftig tilgang og også en åbenhed i forhold til at diskutere nogle af de løsningsforslag, der ligger i det, sagde Lars Chr. Lilleholt i salen i Folketinget tirsdag i forbindelse med regeringens klimapolitiske redegørelse.