fbpx
25. marts 2020

Akut behov for lærlingepakke

Af: Jesper Melgaard

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser man initiativer fra regeringen, som kan sikre, at virksomheder holdes skadesfri, hvis deres lærlinge må gå hjemme under coronakrisen. Samtidig viser helt nye tal et broget billede af udviklingen i antallet af nye lærlinge i årets første måned.

Det kan være en dyr fornøjelse for landets el- og vvs-virksomheder, hvis de må sende deres lærlinge hjem i forbindelse med coronakrisen. Derfor er der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne også brug for, at regeringen hurtigt kigger på mulighederne for en ”lærlingepakke”, der kan holde virksomhederne skadesfri.

– Der skal med andre ord være tale om en pakke, som dækker virksomhedernes fulde omkostninger ved at have lærlinge og en forlængelse af prøvetiden, siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Alternativet kan fx blive, at indgåede uddannelsesaftaler opsiges i prøvetiden, eller at korte uddannelsesaftaler ikke forlænges, hvis virksomhederne på grund af coronaudbruddet savner opgaver til deres lærlinge. På den måde får lærlingene et afbræk i deres uddannelse, som det kan være svært at rette op på efterfølgende, siger Tina Voldby.

Hun understreger, at den lønkompensation, som regeringen allerede HAR indført, ikke er tilstrækkelig, når det gælder lærlingenes situation ude i virksomhederne.

– Mange af virksomhederne vil ikke benytte sig af ordningen – dels fordi en stor del af dem ikke kommer til at sende de 30 procent af medarbejderne hjem, som er et krav for at udløse kompensationen, og dels fordi kompensationen er for lav, siger Tina Voldby.