fbpx
04. januar 2021

Arbejdsskader bliver dyrere

Af: Michael Degn

Til september stiger bødetaksterne for arbejdsskader, hvor især større virksomheder bliver hårdt ramt. Installationsbranchen ligger højt i statistikkerne over arbejdsulykker.

En ansat kommer alvorligt til skade efter et fald fra en stige. Arbejdstilsynet kvitterer med en bøde på grund af manglende sikkerhed eller instruktion.

Det er absolut ikke et ukendt scenarie i installationsbranchen, viser statistikkerne, og i 2021 bliver bødestørrelserne hævet betragteligt. Særligt hvis medarbejderen er ansat i en større virksomhed. I dag vil et alvorligt uheld, i en virksomhed med mellem 35 og 99 ansatte, resultere i en bøde på cirka 60.000 kroner. Til september bliver bøden næsten fordoblet til 110.700 kroner.

– I udgangspunktet er det altid arbejdsgiverne, der får bøden. Hvis virksomheden ikke er enig i de forhold, bøden er givet på, kan den så efterfølgende anke, men der skal meget til at vinde sådan en sag, da man skal dokumentere, at medarbejderen har fået al den nødvendige instruktion, siger Lone Alstrup, arbejdsmiljøkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Flere elektrikere kommer til skade
Fra 2015-2019 blev der i gennemsnit anmeldt 653 arbejdsskader om året blandt ansatte i vvs- og blikkenslagerforretningerne. Blandt elinstallatørerne var der 780 årlige anmeldelser i samme tidsperiode.

Sammenligner man med andre faggrupper, så indtager tømrere og snedkere en kedelig førsteplads med 1313 arbejdsskader sidste år – en fjerdedel af alle arbejdsskader i bygge- og anlægsbranchen. Herefter kommer elektrikere og vvs’ere, mens eksempelvis murerne ligger helt nede omkring 200 anmeldte arbejdsskader. Oplysning og skærpet fokus er derfor den eneste vej til at få knækket kurven, mener arbejdsmiljøkonsulenten.

– Der kan selvfølgelig være medarbejdere, der er svære at nå, men vi skal som arbejdsgivere erkende vores ansvar og blive ved med at italesætte det i dialog mellem både arbejdsgiver og arbejdstager, siger Lone Alstrup.

Statistikkerne viser samtidig, at det typisk er de yngre medarbejdere, der har været ansat under to år, som oftest kommer til skade. I gennemsnit er der de seneste fem år anmeldt 5300 arbejdsskader årligt i den samlede bygge- og anlægsbranchen. Det er den højeste andel blandt alle hovedbranchegrupper.

Sådan stiger bøderne

Arbejdsmiljøloven dikterer krav til sikkerhed på arbejdspladsen. Samtidig beskriver den bødestørrelser i forbindelse med uheld.

Bøden består af et grundbeløb samt forhøjelse ved skærpende omstændigheder og et procentvist tillæg i forhold til virksomhedens størrelse. De største virksomheder med mere end 100 ansatte får et tillæg på 75 procent af den samlede bøde.

Fra 1. september får alle dele et hak opad, hvilket giver markant højere bøder.

Eksempelvis et uheld i en virksomhed med 10-34 ansatte, der i dag takseres til 37.500 kroner. Til september vil selvsamme uhelds bøde stige til 43.250 kroner.

Et alvorligt uheld i en virksomhed med 35-99 ansatte stiger tilsvarende fra 60.000 kroner til 110.700 kroner.

Læs mere om klagemuligheder her