fbpx
17. oktober 2019

Boligejerne er vilde med nye termostater

Af: Michael Degn

De seneste fem år har udskiftning af termostater ligget stabilt på andenpladsen over energirenoveringer i danskernes hjem – kun overgået af nye vinduer.

Termostaterne er meget populære, når danske boligejere kaster sig over investeringer til gavn for både klima og pengepung. Siden 2015 har udskiftning af termostater ligget solidt placeret på andenpladsen over energirenoveringer – kun overgået af nye ruder og vinduer. Det viser Bolius’ årlige boligundersøgelse ’Danskerne i det byggede miljø’.

– Det kommer lidt bag på mig, at netop udskiftning af termostater ligger så højt placeret. Det kan måske hænge sammen med, at kunderne kan forholde sig til den synlige del af varmeinstallationen, der samtidig er forholdsvis billig at udskifte, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Placeringen kan også være et udtryk for, at boligejerne vælger at trække i arbejdstøjet og udskifte termostaterne selv, men det skal ikke afholde vvs’erne fra at gå ind på markedet, mener Birger T. Christiansen. Når kunderne tilsyneladende har så stort fokus på at udskifte termostaterne, så kan det være startskuddet til større opgaver hos kunderne.

– Du kan for eksempel sige til kunden: ”Vi kan udskifte dine termostater, så de virker, og samtidig kan vi tjekke dit varmeanlæg og give et tilbud på, hvad det eventuelt koster at udskifte det”, siger Birger T. Christiansen.

Det er naturligvis en større investering, men undersøgelsen fra Bolius viser, at den slags også har forholdsvis stor bevågenhed hos boligejerne. I 2014 var udskiftning af fyr på femtepladsen over energiforbedringer. Herefter udgik det af listen i nogle år og kom ind i 2018 igen – denne gang på en fjerdeplads.

Dette års top fem-liste består af følgende energirenoveringer:

  1. Skifte energiruder/vinduer
  2. Udskifte termostater
  3. Skifte dør
  4. Isolere gulv
  5. Isolering af varmerør

Ifølge undersøgelsen har boligejerne det seneste år i gennemsnit brugt 28.000 kroner på energiforbedringer. Varmeregningen og elregningen sætter skub i motivationen, og endelig erklærer 61 procent af boligejerne sig ”interesserede” eller ”meget interesserede i energiforbedringer”.