fbpx
17. august 2020

Branchen skal ikke frygte høje krav

Af: Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør, TEKNIQ Arbejdsgiverne

Foto: Jeppe Carlsen

Kort før sommerferien kunne et bredt politisk flertal præsentere en ny klimaaftale, som blandt andet skal sikre, at der kommer mere fart på udfasningen af olie- og gasfyr i Danmark. Som en del af aftalen er der oprettet en såkaldt bygningspulje, som skal yde økonomisk tilskud til boligejere, der udskifter deres fossile opvarmningsform med eksempelvis en varmepumpe.

Den nye tilskudsordning erstatter energispareordningen, som også belønnede grønne boligejere med et tilskud fra statskassen. Det nye er, at tilskuddet nu er gjort betinget af, at den installationsvirksomhed, som udfører varmepumpeinstallationen, har en VE-godkendelse.

Læs også: VE-krav giver travlhed i branchen

Sådan én havde meget få af branchens virksomheder, før kravet blev indført. Derfor har en lang række installatører lige nu travlt med selv at komme på kursus eller sende medarbejdere afsted – og erhvervsakademierne og andre kursusudbydere melder om fuldt bookede kurser.

Som travl installatør er det uden tvivl frustrerende at skulle hive fire-fem arbejdsdage ud af kalenderen for at gennemføre et VE-kursus – særligt hvis man har arbejdet med varmepumper i mange år og har stærke kompetencer på området. Men set fra et helikopterperspektiv er VE-kravet positivt. På et voksende varmepumpemarked, der har tiltrukket mange useriøse aktører de senere år, er det nemlig installationsvirksomhederne, der har de stærkeste kompetencer – men branchen har haft svært ved at dokumentere det overfor kunderne.

Det bliver nemmere nu med kravet om VE-godkendelse. Og dermed bliver det også lettere for forbrugerne at vælge en kompetent virksomhed, når de er klar til at investere i en grøn opvarmningsløsning. Markedet bliver simpelthen mere gennemskueligt, og det skal man glæde sig over, når man er bedst i klassen.

Samtidig vil de skærpede krav forhåbentlig medføre, at kvaliteten af varmepumpeinstallationerne øges. De seneste år har flere undersøgelser vist, at en del varmepumper er installeret forkert eller ikke kører optimalt. Den slags historier er selvsagt gift for markedet – så lad os håbe, at de hører fortiden til.