fbpx
08. februar 2021

Brasiliansk fighterånd sikrede elektrikeruddannelse

Af: Andreas Ebbesen Jensen

Foto: Alex Tran

Brasilianske Luiz Lyra forlod i 2014 hjembyen Rio til fordel for fynske Glamsbjerg. Her åbnede elvirksomheden El-Flex døren for ham, og i dag kan han skrive færdiguddannet elektriker på CV’et med et 12-tal og en hædersmedalje i bagagen.

Hvert år uddeler håndværker- og industriforeningen i Odense medaljer til særligt dygtige nyudlærte svende, som har fået 12 til svendeprøven. På bagsiden af medaljen står der: “Når alvor og sandhed forenes med flid, nåes målet”.

En af sidste års modtagere af den fornemme pris var 30-årige Luiz Lyra. Og for ham krævede det mere flid end den gennemsnitlige lærling at nå målet om at blive færdiguddannet elektriker med topkarakterer.

Luiz Lyra kom til Danmark fra Brasilien i 2014, og da han startede på Syddansk Erhvervsskole i Odense i starten af 2016, kæmpede han stadig med det danske sprog. To småbørn hjemme i privaten gjorde heller ikke uddannelsen lettere, og nætterne blev ofte tilbragt med et spædbarn på armen og en lærebog i hånden under natlampens skær.

– Det var sindssygt hårdt i starten. Men jeg besluttede mig ret hurtigt for, at jeg ville gøre alt, hvad det krævede, for at gennemføre uddannelsen. Jeg følte, at jeg var nødt til at gribe den mulighed, jeg havde fået af min arbejdsplads, siger han.

Arbejdspladsen, der opfordrede Luiz Lyra til at søge ind på erhvervsuddannelsen og tilbød ham en læreplads under skoleopholdet, er El-Flex, der ligger i Glamsbjerg på Vestfyn. Virksomheden har 14 ansatte inklusive indehaveren Anders Schmidt, der startede den lille forretning op i 2001 sammen med sin tidligere kollega Glenn Solevad.

I starten af 2015 blev Anders Schmidt ringet op af Luiz Lyras svigermor, som ville høre, om El-Flex havde noget arbejde til hendes svigersøn. Skæbnen ville det, at El-Flex netop stod og manglede ekstra arbejdskraft til opsætning af nogle solceller. Så Anders Schmidt slog til og tog Luiz Lyra under virksomhedens vinger.

Anders Schmidt (tv.), der er indehaver af El-Flex, bad de andre medarbejdere om udelukkende at tale dansk til Luiz Lyra. Det har betydet at hans sprogkundskaber i dag er gode.

– Jeg kan godt lide at tage imod nye udfordringer og ruske lidt op i tingene. Derfor syntes jeg også, det kunne være spændende at hyre en udlænding ind for at se, hvad han ville kunne give virksomheden. Jeg var klar over, at det nok ville kræve ekstra arbejde at få ham til at falde på plads, men jeg tænkte bare: nu må det briste eller bære, fortæller Anders Schmidt.

Varme mennesker i det kolde nord
Den største udfordring var Luiz Lyras begrænsede dansk-kundskaber, som ved ansættelsen begrænsede sig til “hej” og “tak for mad”. Men Anders Schmidt tog hurtig en beslutning om at tvinge sin nye medarbejder til at kaste sig over det danske sprog.

– Det første jeg sagde til mine medarbejdere var, at vi så vidt som muligt altid skulle tale dansk til Luiz. Selvfølgelig kan man ikke undgå at slå over i engelsk en gang imellem, men jeg syntes, det var et vigtigt signal at sende, at her taler vi dansk. På den måde blev Luiz jo også tvunget til at få det danske sprog langt mere ind under huden, siger Anders Schmidt og fortsætter:

– Vi har altid gjort en dyd ud af at rette ham, hvis han siger noget vrøvl. I dag taler han glimrende dansk, men hvis vi alligevel tager ham i at kløjes i ordene, svarer han bare smilende: ‘Det er jo en del af min charme’.

Den sproglige barriere gav i starten anledning til et par løftede øjenbryn blandt de andre medarbejdere, men skepsissen overlevede ikke mange minutter.

Selvfølgelig skal man tage hensyn til sproget og de kulturelle barrierer, men i bund og grund skal alle på arbejdspladsen behandles ens. Anders Schmidt, indehaver, El-Flex

– De opdagede jo hurtigt, at Luiz er en fin fyr, som har en rigtig god humor, der flugter godt med den løsslupne stemning, vi har her i virksomheden. Så der gik ikke længe, før han blev accepteret af de andre, fortæller Anders Schmidt.
Det er Luiz Lyra enig i.

– Fra det øjeblik, jeg startede hos El-Flex, følte jeg mig taget imod med åbne arme. Vi er som en stor familie, og vi hjælper altid hinanden. Jeg har aldrig været på en arbejdsplads, hvor jeg føler mig så tilpas som her hos El-flex, siger han.

Hemmeligheden bag det gode forhold mellem Luiz Lyra og El-Flex er ifølge Anders Schmidt, at den brasilianske tilflytter ikke bliver behandlet med fløjlshandsker. Han bliver udsat for de samme kærlige drillerier og joviale omgangstone, der kendetegner arbejdsmiljøet i den fynske virksomhed.

– Selvfølgelig skal man tage hensyn til sproget og de kulturelle barrierer, men i bund og grund skal alle på arbejdspladsen behandles ens. Det giver jo også Luiz følelsen af at være en del af holdet, at han kan mærke, der ikke bliver gjort forskel på ham og de andre medarbejdere, siger Anders Schmidt.

Luiz Lyra er generelt overrasket over, hvor godt danskerne har taget imod ham i det fynske. Før han kom til Danmark, var hans indtryk, at folk fra Skandinavien var langt mere kolde og følelsesmæssigt tilknappede end hans varmblodede landsmænd i Brasilien.

– Det kom virkelig bag på mig, hvor åbne og imødekommende folk har været over for mig. De fordomme, jeg havde om Danmark, har heldigvis vist sig ikke at holde stik. Men der er da ting, jeg stadig har meget svært ved at forstå. Jeres forkærlighed for rugbrød og lakridser synes jeg er meget mærkelig, siger han og griner.

Google Translate gav pote
Efter at have knoklet med at installere solceller i knap et år, blev Luiz Lyra ved udgangen af 2015 spurgt, om han ikke ville læse til elektriker på Syddansk Erhvervsskole i Odense. Så skulle Anders Schmidt nok sørge for, at han kunne gå i lære hos El-Flex under skoleforløbet.

Anders Schmidts virksomhed, El-Flex, modtog i 2020 det såkaldte Social Ansvarlig-mærke, der udstedes af Udvikling Assens. Mærket hædrer “virksomheder, der går længere for det sociale ansvar, end den er pålagt ved lov”,

Luiz Lyra var taknemmelig for, at hans nye arbejdsplads ville give ham den chance, men han var også nervøs for, om han kunne klare uddannelsesforløbet med sine begrænsede danskkundskaber. Efter noget betænkningstid takkede han dog ja til udfordringen.

– Jeg besluttede mig for at give den en skalle, også selvom jeg vidste, at det ville blive hårdt. Jeg var opsat på at bevise, at jeg godt kunne klare det, fortæller Luiz Lyra.
Før hver undervisning læste han op på undervisningsplanerne og oversatte de sværeste ord i Google Translate. På den måde kom han velforberedt ind til alle timerne. Og det gav pote.

– Den mindste karakter, jeg fik under grundforløbet var 7, og det var i dansk. Det blev et vendepunkt for mig. Da vidste jeg, at jeg nok skulle klare den. Fra at have meget lidt selvtillid, følte jeg mig pludselig motiveret til at blive bedre. Hvor god kunne jeg blive? Det havde jeg lyst til at finde ud af, siger Luiz Lura.

Hvor god?
Svaret på det spørgsmål kom i starten af 2020, da Luiz Lyra fik sit svendebevis i hånden med et 12-tal – samt en hædersmedalje for sin indsats. Prisen mindede Luiz Lyra om, hvor langt han var kommet, siden han i 2014 sad arbejdsløs i sin bolig og ventede på at få svar på sin opholdstilladelse.

– Det betyder utrolig meget for mig at have fået den anerkendelse. For mig symboliserer medaljen den hårde kamp, jeg har kæmpet for at lære sproget og falde ordentligt til i Danmark, siger han og afslører, at han allerede så småt er begyndt at forberede sin fortsatte rejse op ad karrierestigen.

Til april starter Luiz Lyra på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Her skal han læse til el-installatør to dage om ugen, mens han arbejder hos El-Flex ved siden af.

– Jeg er nået til et punkt i mit liv, hvor mine børn er blevet større, og jeg har derfor fået mere luft i hverdagen til at bruge mere tid på mig selv og min karriere. Det værste jeg kan forestille mig er at gå i stå. Jeg har lyst til hele tiden at forbedre mig og søge nye udfordringer. Min store drøm er at blive overmontør i mit eget firma en dag. Eller endnu bedre at overtage El-Flex engang når Mester stopper, siger Luiz Lyra.