fbpx
04. august 2021

Det kniber med elsikkerheden

Af: Lasse Andersen

Eltavler med manglende opmærkning og brugsgenstande, som ikke er korrekt forbundet til beskyttelseslederen. Kontrol fra Sikkerhedsstyrelsen afslører mange fejl.

28 procent af eltavlerne var ikke korrekt mærket op, da Sikkerhedsstyrelsen i 2020 kontrollerede nye boliginstallationer. Og et stort antal af de stationære og transportable brugsgenstande var ikke korrekt forbundet til beskyttelseslederen, som elsikkerhedsreglerne kræver for alle boliger, der er opført efter 1. juli 2017.

Den manglende forbindelse til beskyttelseslederne var det gennemgående problem i de 77 nybyggede boliger, hvor elinstallationerne blev gennemgået. Hver femte stationære brugsgenstand var ikke forbundet til en beskyttelsesleder, mens det var tre ud af fem transportable brugsgenstande, der ikke var forbundet til en beskyttelsesleder.

– Husejerne eller lejerne ved ikke, at de har pligt til at sørge for, at deres brugsgenstande er tilsluttet til beskyttelseslederen. Måske svarer stikkontakterne ikke til stikproppen på kaffemaskinen eller køleskabet, men så skal man enten skifte kontakten eller stikproppen, hvis man ikke vælger at købe en adapter, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Husk at informere
Han opfordrer til, at elinstallatøren informerer om kravet og betydningen af jordforbindelse, når installationen etableres. Så kan man få monteret stikkontakter, der svarer til det, man skal tilslutte.

Derudover har installatøren også pligt til at mærke eltavlen op, så det er let at gennemskue sammenhængen mellem grupper i eltavlen og installationerne i huset. Det er praktisk for beboerne, men også et sikkerhedsmæssigt krav, at man har et overblik, så man kan afbryde den rigtige del af installationen, hvis der skal arbejdes på den.

Blandt de i alt 77 boliginstallationer, der blev kontrolleret, var 18 helt i orden. Ved 56 installationer fik ejeren af installationen vejledning, mens der blev givet tre påbud om at få forhold ved elinstallationen bragt i orden.