fbpx
04. juni 2020

Direktør gruer for krisens næste bølge

Af: Michael Degn

Installationsbranchen er ramt på omsætningen af coronakrisen men langt fra kritisk. Til gengæld lurer næste bølge ude i horisonten, når hjælpepakkerne udløber, frygter direktør i Olesen & Jensen.

Tallene taler deres tydelige sprog: Coronakrisen har også ramt installationsbranchen på omsætningen. Halvdelen af elinstallatørerne havde i maj oplevet et fald i omsætningen, mens det samme gjaldt for knap 40 procent af vvs-virksomhederne, viser den nyeste medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: Coronakrisen bider sig fast i virksomhederne

Olesen & Jensen AS

Claus Jensen, direktør i Olesen & Jensen

Det er et mindre fald end i krisens første dage i marts, hvilket også stemmer overnes med den oplevelse, Claus Boel har haft af krisen indtil videre.  Han er direktør i elinstallationsvirksomheden Olesen & Jensen, hvor der godt nok har været et mindre omsætningsfald men ingen opsigelser på grund af krisen.  Til gengæld ser direktør Claus Boel mere bekymret på, hvordan situationen udvikler sig i løbet af det næste halve år.

– Jeg er mere bekymret for, når hjælpepakkerne udløber. Hvad sker der om seks til otte måneder? siger Claus Boel.

Hans virksomhed har i øjeblikket nok af opgaver at regne på, men samtidig skæver han lidt nervøst til udviklingen i andre dele af byggebranchen.

– Vi hører, at arkitekter og ingeniører bliver sendt hjem, og at der bliver opsagt en række medarbejdere. Vi er som installatører de sidste, der bliver ramt i den kæde, siger Claus Boel.

Han forudser derfor en udvikling med hårdere kamp om at vinde udbuddene. Den del vil forplante sig nedad, da de store spillere i højere grad vil gå efter mindre opgaver, mener han.

Nyt lavere niveau
Indtil videre har den jyske virksomhed klaret sig godt igennem krisen. Som de fleste andre virksomheder var telefonerne fuldstændig døde i de hektiske marts-dage, efter statsministeren lukkede store dele af landet ned. Byggepladserne fortsatte, men det private marked gik i dvale. Krisens hastighed var et chok, men til gengæld kunne Olesen & Jensen klare sig igennem med god likviditet og en fleksibel medarbejderstab, der afviklede ferie eller afspadsering. Hjælpepakkerne kunne Claus Boel ikke bruge til noget, og hjemsendelse på dagpenge blev heller ikke aktuelt.

– Vi vurderede, at vi kunne stå det igennem, og vi er sluppet nådigt, men selvfølgelig har det kostet på indtjeningen, siger Claus Boel.

Læs også: Virksomhederne har brug for en blød corona-landing

Han vurderer, at omsætningen ligger op mod 10 procent under, hvad den burde være på denne tid af året. Alligevel vil han ikke give coronakrisen hele skylden, da der var en lille afmatning på vej allerede. Han kan heller ikke garantere, at der ikke vil ske opsigelser, men han føler sig ret sikker på, at det ikke vil være i stor stil.

– Men jeg tror, at vi må acceptere, at vi er på vej ind i en lavkonjunktur – eller i hvert fald et hul på vejen, siger Claus Boel.

Olesen & Jensen har hovedsæde i Esbjerg og beskæftiger cirka 145 mand fordelt på elinstallation, CTS-anlæg og Brand & Sikring.