fbpx
11. oktober 2021

Ekspert: Større grossister er dårligt nyt for installatørerne

Af: Lasse Andersen

Efter Brødrene Dahls opkøb af elgrossisten Jens A. Jacobsen bliver en af installationsbranchens store grossister endnu større. BDO-ekspert mener ikke, at en konsolidering blandt grossisterne gavner installatørerne.

Brødrene Dahl, som hidtil primært har været vvs-grossist, har opkøbt den aalborgensiske el-grossist Jens A. og bevæger sig dermed ind på elmarkedet.

Målet med opkøbet er ifølge en pressemeddelelse, at Brødrene Dahl gerne vil servicere kunderne bedst muligt i et marked, hvor et stigende antal løsninger går på tværs af faggrupperne vvs og el.

Men som installatør skal man ikke nødvendigvis klappe i hænderne, når de store grossister bliver større. Det mener Frank Barrit, der er statsautoriseret revisor, seniorpartner og formand for BDOs branchegruppe for håndværkere. Han arbejder til daglig med rådgivning om driftsoptimering i installationsvirksomheder og har dermed et stort kendskab til installatørernes relation til grossistleddet.

– Det er ikke nødvendigvis godt for installatørerne, at der bliver færre, større grossister. Håndværkerne er i forvejen de små på det her marked, og de store grossisters prisaftaler og rabatstruktur gør det svært at gennemskue, om man som installatør får de rigtige priser. En ting er, at installatørerne forhandler en prisaftale en gang om året med nogle rabatter. Men det helt store problem er at kontrollere, om man rent faktisk får rabatten på de tusindvis af fakturaer, man modtager hvert år. Det er en uoverskuelig opgave, siger Frank Barrit, der anbefaler, at man løbende sammenholder købene med prisaftalen. Den opgave findes der nemlig flere aktører i markedet, der kan løse.

Installatører taber
Han mener, at der hersker en ulige konkurrence mellem grossister og især mindre installatører, som kun bliver endnu mere skæv, hvis der sker en konsolidering på grossistsiden.

– Magten ligger i grossistleddet, fordi de har en backoffice-funktion, som er den enkelte installatør overlegen. Derfor er det, som nævnt, vigtigt at de faktiske køb holdes op mod prisaftalen. Argumentet fra de større grossister er ofte, at de kan give bedre priser til installatørerne. Det er også korrekt et stykke hen ad vejen, men samlet set tror jeg, at installatørerne vil blive taberne ved en øget konsolidering i grossistleddet, siger Frank Barrit.

Forhandler alene
BDO-seniorpartneren mener, at installatørerne skal blive bedre til at gå sammen, når der skal forhandles med store grossister.

– Hvis eksempelvis 100 installatører går sammen, får man en langt stærkere forhandlingsposition i forhold til rabataftaler. Problemet er bare, at der ikke er ret mange, der gør det. Man forhandler i stedet én og én, og så bliver man nemt den lille, siger Frank Barrit.

Brødrene Dahl har i øjeblikket 53 butikker over hele landet.

Købet af Jens A. er afhængigt af godkendelse fra Konkurrencemyndighederne.