fbpx
20. august 2021

Elbilerne har trykket speederen i bund

Af: Michael Degn

Nye tal viser en ekstrem stigning i antallet af nye elbiler på de danske veje det seneste år. Samtidig er virksomhederne mere end klar til at hoppe med på vognen, viser ny undersøgelse.

Pilen peger i øjeblikket kun én vej, når det kommer til at antallet af nye elbiler på de danske veje: Opad.

Mens antallet af nye benzin- og dieselbiler faldt med henholdsvis 11,6 procent og 26,5 procent det seneste år, så gik det helt anderledes godt for el- og hybridbilerne. Her var stigningen på henholdsvis 173 procent og 264 procent sammenlignet med året forinden, viser tallene fra Danmarks Statistik. Det dækker over tilgangen af nye personbiler, der enten er købt eller leaset.

– Tallene vidner om det store potentiale, der er i markedet for elbiler. Installatører og andre aktører har via opsætning af ladestandere mulighed for at træde ind på et marked, der vil drive en stor del af den grønne omstilling af vores transport, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Danmark helt i front
Antallet af nye varebiler er det seneste år steget med 13,7 procent, men statistikken er ikke opdelt i el-, plugin- og fossildrevne køretøjer.

Alligevel er der dog meget, der tyder på, at danske virksomheder er med helt fremme i den eldrevne bus, hvis man sammenligner med andre lande. Det har Gallup gjort i 20 lande, hvor mere end 5000 virksomheder er blevet spurgt til, om de har investeret i en eller flere elbiler. Det har en tredjedel af de danske virksomheder, mens de resterende forventer at gøre det i løbet af de næste tre år, ifølge undersøgelsen.

Ladestandere er stopklods
Det placerer Danmark på en fjerdeplads i sammenligningen – kun overgået af Finland, Holland og Frankrig. Undersøgelsen viser samtidig, at de danske virksomheder oplever manglen på ladestandere som en barriere for at investere i elbiler, hvilket TEKNIQ Arbejdsgiverne kan nikke genkendende til.

– Markedet for elbiler bliver drevet frem af mulighederne for opladning, og det er afgørende for udviklingen at skabe et fintmasket net af ladestandere, hvis man vil indfri den politiske målsætning om at få 775.000 elbiler på vejene i 2030. I øjeblikket er vi langt bagud, så det er vigtigt, at vi nu sætter turbo på opsætningen af ladestandere i Danmark, siger Simon O. Rasmussen.

Gallup har lavet undersøgelsen for Arval, der udbyder erhvervsleasing af biler i 29 lande.