fbpx
15. juli 2019

Erhvervsministeren afliver 75 procent-regel

Af: Amalie Klitgaard

Erhvervsministeren har besluttet at afvikle den gamle danske særregel – 75 procent-reglen.

I 56 år har elinstallatører i Danmark været undtaget fra at leve op til de samme regler for korrektion af samlet fremføring i forbindelse med kabelfremføring som deres kolleger i EU. I Danmark har det nemlig været tilladt at oplægge kabler i bundter med en belastningsgrad på op til 75 procent for alle kabler.

Men det slutter til nytår. Sikkerhedsstyrelsen har med godkendelse fra Erhvervsministeriet besluttet, at den gamle danske særregel – også kendt som 75 procent-reglen – skal afvikles. Fremover skal alle nye elektriske installationer dimensioneres efter europæiske standarder.

Større belastning på kabler
Over tid er kablerne blevet tyndere, men der er ingen sikkerhed for, at de nye tynde kabler med højere strømbelastning kan holde til at blive fastlagt efter 75 procent-reglen.

TEKNIQ Arbejdsgiverne hilser afklaringen af dimensioneringsreglerne velkommen, da det er afgørende for elbranchens aktører, at reglerne er entydige og gennemskuelige.

TEKNIQ Arbejdsgiverne skriver på organisationens hjemmeside, at der er positivt, at alle nye elektriske installationer fremover skal dimensioneres efter europæiske standarder: Dermed vil de være forberedt til det højere elforbrug, der kommer i takt med den generelle teknologiske udvikling og udbredelsen af solcelleanlæg, lokale batterianlæg, varmepumper, elbiler med videre.

75 procent-reglen forventes at ophøre fra den 1. januar 2020. Reglen bliver erstattet med en overgangsordning i forhold til udvidelse af en allerede eksisterende elinstallation.