fbpx
29. maj 2019

Erhvervsuddannelser er fortsat skarpt kønsopdelt  

Af: Lasse Andersen

En række erhvervsuddannelser er udprægede mande- eller kvindefag, viser en nye tal.

Blandt de beskæftigede med en tømreruddannelse er 99,6 procent mænd i slutningen af 2017, og omvendt er 99,6 procent af de beskæftigede med en uddannelse som sundhedsservicesekretær kvinder.

Også blandt beskæftigede med uddannelse som vvs-energispecialist, mekaniker eller murer er kvinder stort set ikke eksisterende. Omvendt udgør mænd under 7 procent af de beskæftigede med uddannelse som enten ernæringsassistent, frisør eller med en social- og sundhedsuddannelse.

Det viser publikationen ”Erhvervsuddannelser i Danmark”, som giver et samlet billede af erhvervsuddannelserne, eleverne og arbejdsmarkedet for personer med en erhvervsuddannelse. Det er første gang, Danmarks Statistik udgiver publikationen.

Vil bidrage konstruktivt
– Vi har udarbejdet publikationen, fordi erhvervsuddannelserne er et meget omtalt uddannelsesområde, hvor vi kan bidrage med en række fakta. Når vi for eksempel kan vise, at der er interessante kønsforskelle inden for erhvervsuddannelserne, er det vores håb, at det kan bidrage konstruktivt til debatten om området, siger Nikolaj Kær Schrøder Larsen, fuldmægtig i Danmarks Statistik og hovedforfatter til publikationen.

Publikationen ser også på indkomstforskelle og selvstændige. Indkomstforskellen mellem kønnene er større, når man sammenligner kvinder og mænd med en erhvervsuddannelse, end når man sammenligner andre beskæftigede kvinder og mænd. 44,3 procent af mænd med en erhvervsuddannelse har over 400.000 kroner i erhvervsindkomst, mens det kun gælder for 19,3 procent af kvinderne. Blandt den øvrige erhvervsaktive befolkning har 30,1 procent af kvinderne og 43,9 procent af mændene en erhvervsindkomst over 400.000 kroner.