fbpx
09. april 2019

Et vigtigt skridt mod større fleksibilitet

Af: Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

I Danmark priser vi en arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer aftaler overenskomster, der har bindende virkning for medlemmer. Denne model har mange fordele. Men modellen forudsætter, at arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne tager ansvar for at sikre, at overenskomsterne følger med tiden – ellers bliver overenskomster en klods om benet på udvikling af brancher og virksomheder.

Når teknologiudviklingen er markant, bliver denne opgave sværere. Det mærker vi især på akkordsystemerne, hvor det er en stor opgave at sikre, at prislister udvikler sig lige så hurtigt som produkter, værktøjer og metoder.

Derfor er det glædeligt, at det, efter flere års uenigheder, er lykkedes TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rør og Dansk Metal at blive enige om at supplere de gældende prislister med et tidsbaseret akkordsystem, som tager udgangspunkt i priserne i Rør- og Fjernvarmeprislisterne. Det nye akkordsystem etableres som en forsøgsordning, der træder i kraft hurtigst muligt og senest per 1. september 2019.

Læs også: Enighed om supplerende akkordsystem på vvs-området

Aftalen er ikke nogen revolutionerende aftale, men den er et skridt på vejen mod større fleksibilitet, og den giver mere plads til lokalt samarbejde. Den nye aftale er samtidig udtryk for, at begge parter har gjort sit yderste for at finde en vej ud af den uenighed, der i en del år har spærret for løsninger. Vi håber derfor, at aftalen også er et skridt på vejen til et stærkere samarbejde om at udvikle branchen.