fbpx
27. september 2021

Flere gasafpropninger uden autorisation

Af: Michael Degn

Sikkerhedsstyrelsen får anmeldelser om virksomheder, der afpropper gasinstallationer uden at have autorisation til det. Det sker eksempelvis ved udskiftning til varmepumper.

Antallet af ulovlige og fejlagtige gasafpropninger er steget markant i år, og blandt anmeldelserne gemmer sig flere sager om firmaer, der uden den nødvendige autorisation kaster sig ud i arbejdet.

Sådan lyder det nu fra Sikkerhedsstyrelsen (SIK), der i første omgang får anmeldelserne ind.

– I forbindelse med installationen af eksempelvis varmepumper ser vi blandt andet, at gassen bliver afbrudt af virksomheder, der ikke har autorisation til det. Blandt sagerne om manglende afpropning af gasinstallationer er der en vis mængde, der er udført af uautoriserede firmaer, selvom dette arbejde er omfattet af kravet til autorisation, siger Brian Petersen, teknisk sagsbehandler i Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Gasfejl vækker bekymring hos Evida

Risisko for mange nye sager
Sagerne kommer i en tid, hvor varmepumpemarkedet er glohedt, og mange forskellige aktører kæmper om at sikre sig en bid af den kage, der kun bliver større de kommende år. De mange tusinder konverteringer af gasinstallationer til varmepumper kræver dog samtidig et skarpt fokus på, at visse ting stadig kræver autorisation. Det gælder blandt andet gas, men ikke alle VE-firmaer har den autorisation.

– Vi må prøve at forebygge den slags sager, da det er et marked, hvor der sker rigtig meget i øjeblikket. Det er ikke nødvendigvis ond vilje, der ligger bag, men VE-firmaerne skal vide, at det er autorisationskrævende arbejde, siger Brian Petersen, der selv er blevet kontaktet af virksomheder, der har spurgt til, om det var autorisationskrævende arbejde.

Gasfejl mere end fordoblet i år
Sagerne bliver sendt videre til juridisk vurdering i SIK og derefter politiet, som så står for at uddele bøder. Sidste år blev der anmeldt 16 sager om manglende eller fejlagtig afpropning, viser opgørelse fra gasdistributøren Evida. I år er det i løbet af årets første syv måneder steget til 31 anmeldelser, som Installationsmedierne tidligere har beskrevet.

Anmeldelserne dækker over installatører med autorisation men altså også uautoriserede virksomheder og privatpersoner. Sikkerhedsstyrelsen kan ikke altid få oplyst, hvem der har stået for arbejdet, men uanset hvad bliver sagerne sendt til juridisk vurdering og derefter videre til politiet.

Det er ikke muligt at komme med en præcis opgørelse over fordeling af henholdsvis uautoriserede og autoriserede virksomheder blandt anmeldelserne, da de afhænger af politiets efterforskning, oplyser SIK til Installationsmedierne.