fbpx
16. august 2021

Gasfejl vækker bekymring hos Evida

Af: Michael Degn

Et stigende antal ulovlige gasafpropninger bekymrer gasdistributøren Evida, da konsekvenserne er fatale, hvis det går galt.

På nuværende tidspunkt af året er der anmeldt dobbelt så mange sager om ulovlige afpropning af gasinstallationer som hele sidste år. Tendensen vækker bekymring hos gasdistributøren Evida, der indberetter sagerne til Sikkerhedsstyrelsen.

– Selvom det ikke er en stor procentdel i det samlede billede, så synes jeg, at der er for mange af den her slags sager. Særligt når man tænker på, hvad det kan have af konsekvenser, siger Søren Hylleberg Sørensen, driftsdirektør i Evida.

Sidste år blev der indberettet 16 sager om fejlagtig gasafpropning, mens antallet til og med juli i år er steget til 31 tilfælde. Det hænger sandsynligvis sammen med, at de store tilskudspuljer har sat skub i konverteringerne væk fra olie- og naturgasfyr til eksempelvis varmepumper i et hidtil uset omfang.

– Jeg føler, at der er et behov for at få sat fokus på problemet. Eksplosioner sker heldigvis yderst sjældent, men vi kan jo ikke vide, hvor mange ”nærved-hændelser” der er, siger Søren Hylleberg Sørensen.

Få styr på afpropninger
Evida indberetter sagerne om mangelfuld afpropning til Sikkerhedsstyrelsen, som sender sagerne videre til sagsbehandling hos politiet. Herefter kan der vanke bøder på tusinder af kroner til installatøren. Det samme gælder manglende indberetning af gasinstallationen på Virk.dk.

TEKNIQ Arbejdsgiverne har flere gange opfordret vvs-installatørerne til være ekstra opmærksomme på afpropning og registreringer. For den enkelte virksomhed har det nemlig store konsekvenser at blive mødt med store bøder og eksplosionsrisikoen kan have fatale konsekvenser for kunderne.

Som medlemsvirksomhed kan man altid søge råd og vejledning hos TEKNIQ Arbejdsgiverne. Læs mere her.

Samtidig har Sikkerhedsstyrelsen opfordret vvs-installatørerne til at søge hjælp hos styrelsen, hvis man har brug for råd og vejledning om gasinstallationerne og registreringerne på Virk.dk.

Til og med juli har Evida indberettet 39 ”farlige hændelser”, hvoraf de 31 handlede om forkert eller mangelfuld afpropning af gasinstallationer.