fbpx
13. september 2021

Autorisationsregler forvirrer boligejerne

Af: Michael Degn

En stor del af boligejerne har svært ved at finde ud af hvilke former for elarbejde, de selv må udføre derhjemme, viser en ny befolkningsundersøgelse. Det er problematisk, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som opfordrer installatørerne til at være meget opmærksomme på, hvad de tager ansvar for.

Må jeg skifte en stikkontakt derhjemme? Og hvad med udendørs? Danske boligejere har svært ved at finde rundt i reglerne for elarbejde, viser ny spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har lavet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hver tredje mener eksempelvis, at de godt må kaste sig ud i at skifte udendørs afbrydere, stikkontakter og lamper, selvom det kræver en fagmand med autorisationen i orden. Omvendt svarer omkring en tredjedel, at de ikke må udskifte stikkontakter i hjemmet, selvom det faktisk er lovligt i langt de fleste tilfælde.

– Nogle spørger mig, hvad de selv må, og så gør jeg dem opmærksom på det. Jeg synes, at det er bedre at rådgive ordentligt, siger elinstallatør Jørgen-Peder Christiansen.

Han har gennem 40 år drevet Elpunkt Fyn A/S, der har base i Kerteminde. I den tid har han oplevet, at især de unge – i stigende grad – giver sig i kast med at lave elarbejde selv. De finder både produkter og instruktionsvideoer på nettet, mens de lidt ældre typisk er mere tilbageholdende, oplever han.

De største problemer i gør-det-selv-arbejdet opstår dog, når boligejeren selv har lavet en del af forarbejde og blot lige vil have installatøren til at blåstemple det hele ved at komme og slutte det til.

– Det kan jeg bare ikke, da jeg ikke vil hæfte for noget, jeg ikke selv har lavet. Det er ikke altid, at folk kan forstå det, og så bliver man kaldt arrogant og så videre, siger Jørgen-Peder Christiansen.

Det gælder eksempelvis, når husejeren selv har rillet ud og lagt kabler ind i væggene, så melder den fynske installatør pas i forhold til at fuldføre opgaven.

– Man skal huske på, at det her et autorisationskrævende fag, og jeg kan i den situation ikke dokumentere, hvilke kabler der er brugt, og hvordan de ligger. På den måde synes jeg, at det er vores vigtigste opgave at beskytte faget, og det kan de fleste godt forstå, når vi tager en snak om det, siger Jørgen-Peder Christiansen.

Installatør står på mål for andre
Når hr. og fru husejer kaster sig ud i elarbejde, så er det helt afgørende, at man kender reglerne for, hvad man selv må gøre. Og er man det mindste i tvivl, så skal man søge rådgivning, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Udgangspunktet er, at strøm er farligt, og man risikerer at skade sig selv, andre eller forårsage materielle skader. Det er jo netop den risiko, der er årsag til, at arbejdet kræver autorisation. Og er man i tvivl, så skal man kontakte sin elinstallatør, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Spørgeskemaundersøgelsen viser med al tydelighed, at boligejerne ikke altid ved, hvor grænsen går, men de føler selv, at de kender reglerne. 83 procent svarer i undersøgelsen, at de i et eller andet omfang kender reglerne, mens kun 17 procent erkender blankt, at de ikke kender reglerne for gør-det-selv-arbejde på elinstallationerne. Blandt andet derfor er det vigtigt, at installatøren er bevidst om, hvad han eller hun tager ansvar for, da pilen i sidste ende kan pege på dem. Det gælder eksempelvis kabelføringen, som ikke kræver autorisation. Montøren skal bare have gennemført et kursus, som Sikkerhedsstyrelsen har godkendt, i at trække kabler. Installatøren skal stadig stå for tilslutningen og kommer derfor til at stå på mål for, at det samlede arbejde er i orden. Af samme grund opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man som installatør indgår skriftlige aftaler med kabeltrækkeren og nøje overvejer, om man kan godkende arbejdet i sidste ende. Ellers kan det give problemer, hvis der senere bliver opdaget fejl i kabelføringen.

– Hvem skal kunden rette sit krav mod? Det står ikke klart i autorisationsloven. Tidligere var det et personligt ansvar, men nu er det et virksomhedsansvar, og det er installatøren, der står som ansvarlig for arbejdet, siger Simon O. Rasmussen.

Alle regler for autorisationskrævende elarbejde findes på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, hvor der også er en række videoer, der i detaljer viser, hvad man som privatperson selv må udføre derhjemme.

Undersøgelsen er foretaget i slutningen af august 2021 blandt danske boligejere over 18 år.