fbpx
12. marts 2021

Ny pulje står til at blive tømt på få dage

Af: Michael Degn

Bygningspuljen åbner efter påske med så få penge, at TEKNIQ arbejdsgiverne forudser, at puljen igen bliver tømt på få dage.

Tusinder af boligejere kommer til at sende en ansøgning forgæves, når Bygningspuljen åbner igen efter påske, og installatørerne vil fortsat opleve, at bunkerne med tilbud på varmepumper blive større og større.

Læs også: Installatør har 1000 tilbud i kø

Det er de sandsynlige konsekvenser af Energistyrelsens udmelding om kun at sætte 250 millioner kroner i spil ved årets første ansøgningsrunde til bygningspuljen. Den samlede pulje for 2021 er ellers på hele 675 millioner kroner.

– Det er helt sort. Vi kan se frem til, at puljen endnu engang bliver tømt på rekordtid og igen vil sætte en prop i markedet for varmepumper. Vi har tidligere estimeret, at op mod 18.000 olie- og gasfyr kan blive skrottet i 2021, men det kommer ikke til at ske med det, der nu er lagt op til, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ arbejdsgiverne.

Sporene skræmmer
Sidste år blev de 245 millioner kroner i puljen revet væk på blot fire dage, og mere end 13.000 ansøgninger fik afslag på tilskud til varmepumper og andre grønne energirenoveringer. Nu åbner puljen for ansøgninger den 7. april med 250 millioner kroner i spil, selvom der er hele 675 millioner kroner i dette års pulje. Resten vil blive fordelt i to ansøgningsrunder senere på året. Det hjælper bare ikke på at få nedbragt det store behov, der allerede nu er opbygget blandt boligejere og installatører.

Læs også: Varmepumpetilskud står til at skrumpe

– I 2020 fik mere end 2/3-dele afslag på deres ansøgning. De vil helt sikkert ansøge igen, og det betyder i praksis, at puljen bliver tømt meget hurtigt igen. Vi havde håbet, at Energistyrelsen ville have prioriteret midlerne sådan, at det er muligt at håndtere den pukkel, der er skubbet foran sig. Det kræver mere end de 250 millioner kroner, der nu bliver stillet til rådighed i første ansøgningsrunde, siger Troels Hartung.