fbpx
04. juni 2020

Har du styr på reglerne for Grundlovsdag?

Af: Michael Degn

Hvordan er det nu lige med lønnen til medarbejderne på Grundlovsdag? Få overblikket her.

Tidligere var Grundlovsdag en officielt en halv helligdag fra klokken 12, men sådan er det ikke mere. Så hvordan er det nu lige reglerne er for lønnen til medarbejderne?

En del overenskomster har indskrevet Grundlovsdag som en hel fridag med betaling, men det varierer, forklarer Thorkild Bang, underdirektør i arbejdsmarkedsafdelingen hos TEKNIQ Arbejdsgiverne:

– I TEKNIQ Arbejdsgivernes overenskomster er den en overenskomstmæssig fridag, hvilket betyder, at den i timelønsoverenskomsterne honoreres med en forskudsbetaling fra SH-/ fritvalgskontoen. I funktionæroverenskomsterne holdes der fri med fuld løn, forklarer Thorkild Bang.

Sender du medarbejderne på arbejde Grundlovsdag, så skal den timelønnede medarbejder stadig have udbetalt sit SH-forskud, men derudover er der overtidsbetaling. På industri- og vvs-overenskomsten skal du også betale for overarbejde på ”en i forvejen tilsikret hverdagsfridag”. På vvs-overenskomsten og elektrikeroverenskomsten betales med overarbejdsbetaling med sats 2 for alle timer.

Læs mere her:

https://www.tekniq.dk/videncenter/oversigt/ansaettelseogoverenskomst/personaleforhold/feriefridageogfritvalg/feriefridagemm