fbpx
30. august 2021

Har elektrikere og vvs’ere råd til at bo i hovedstaden?

Af: Jesper Melgaard

Foto: Jeppe Carlsen

Håndværkernes lønforhold var i den grad til debat den seneste uge – med TEKNIQ Arbejdsgiverne placeret midt i orkanens øje.

Hvor meget tjener man egentlig som faglært, og er det nok til, at man eksempelvis har råd til at bo i København?

Det spørgsmål blev pludselig centrum for en intens mediedebat den forgangne uge. Det, der satte gang i hele debatten, var en enkelt kommentar fra TEKNIQ Arbejdsgivernes administrerende direktør under den store konference, ”Fremtidens Danmark”. Her var indenrigsminister Kaare Dybvad Bek vært for en workshop med deltagelse af forfatterne Lars Olsen og Michael Böss samt den almene boligdirektør, Pia Nielsen.

Emnet var uretfærdigheder mellem land og by, og der var i panelet stor enighed om at ”almindelige” mennesker (faglærte) ikke længere har råd til at bo i København.

Et postulat, der fik Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, til at rejse sig op og konstatere, at han godt er klar over, hvad en vvs’er tjener i København – og at det altså godt kan betale for en ejerbolig i den store hovedstadskommune.

En pointe, der understregede behovet for nuancering af billedet af de faglærte arbejdere som en lønmæssig ”underklasse”. Især med tanke på behovet for at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne de kommende år.

Og en pointe, der efterfølgende blev båret videre i både radioindslag og i avisernes debatindlæg.

”Helt grundlæggende var min kommentar et udtryk for, at man her i kongeriget har en tendens til at tale faglærte ned. Det syntes jeg også, der var lidt en tendens til ved den debat, jeg overhørte på konferencen. Men verden er langt mere kompleks, og der er lige så stor forskel på faglærte, som der er på akademikere,” forklarede Troels Blicher Danielsen blandt andet i radioprogrammet En Uafhængig Morgen.

Find radioindslag med Troels Blicher Danielsen fra En Uafhængig Morgen den 26. august (36 minutter inde i udsendelsen).

Læs artikel fra Berlingske om håndværkeres muligheder for at bog i hovedstaden (kræver login).

Se debatindlæg fra Jyllands-Posten med svar på kommentaren fra Troels Blicher Danielsen.