fbpx
25. marts 2019

Hjemmebanehelt i skarp træning før DM i Skills

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Joachim Rode

Forberedelserne er i fuld gang for VVS-energilærlingen Jonas Manthey Holtzen-Larsen, som er i finalen til DM i Skills på hjemmebane i Næstved. Han nyder stor opbakning fra sin stolte mester i virksomheden Emil Hansen & Søn.

Landet over går dygtige lærlinge netop nu rundt og forbereder sig på et par hektiske dage i Sydsjælland i starten af april. Her bliver DM i Skills afholdt i Arena Næstved, og netop i Næstved er nedtællingen i den grad også begyndt for 23-årige Jonas Manthey Holtzen-Larsen, som arbejder stenhårdt på at gøre sig helt konkurrenceklar ved siden af sit daglige arbejde som lærling i VVS-firmaet Emil Hansen & Søn.

– Uanset hvor meget man gerne vil, så kan man ikke lade være med at tænke på det. Det fylder jo hver dag, at det rykker tættere på. I starten havde jeg en nedtælling på min telefon, men den har jeg været nødt til at droppe, for ellers tænker jeg ikke på andet. Det fylder rigtig meget. Det er en rigtig stor scene, og der kommer rigtig mange mennesker. Og sandsynligheden for at blive til grin, den er der jo. Uanset hvor god man er, siger Jonas Manthey Holtzen-Larsen.

Han er den første lærling fra Emil Hansen & Søn, som deltager i DM i Skills. Og indehaver og direktør i virksomheden, Michael Grebart, har da også stolthed i stemmen, da Dansk VVS møder ham til en snak i virksomhedens køkken på Skallegårdsvej i udkanten af byen.

– I al den tid jeg har været i firmaet, har vi haft to-tre lærlinge hele tiden, og vi er godt vant med dygtige lærlinge, men det er første gang, at vi har en lærling, der er udtaget til Skills. Det er superfedt og rigtig dejligt at have en lærling, der ligger helt i toppen og konkurrerer mod landets bedste, siger Michael Grebart.

– Først og fremmest er det jo fedt, at vi kan lave sådan en gut i Næstved. Det er vi da stolte af. Det er jo nok ikke noget, vi kan markedsføre os på i fremtiden, men vi bruger alle kanaler, vi nu kan, til at fortælle, at vi har dygtige lærlinge. Og så er hele menageriet omkring Skills meget større, end vi egentlig var klar over. Det får stor opmærksomhed, og det kommer da også helt sikkert i medierne, når det løber ad stablen. Og der vil vi da prøve, om vi ikke lige kan få sneget lidt ’Emil Hansen & Søn’ ind, siger han.

Bukker rør i weekenden

Dansk VVS er ikke det første medie, som skriver om den dygtige lærling, som skal konkurrere om at være landets bedste VVS-lærling – endda på hjemmebane. Opmærksomheden har allerede været stor, og presset stiger på Jonas Manthey Holtzen-Larsen, som bliver ved at sige til sig selv, at det er flot bare at være kommet så langt, at han er blandt de fire bedste VVS-lærlinge i landet. Men han tager opgaven meget alvorligt.

– Jeg har lånt en rørbukkemaskine, så jeg kan stå og bukke rør i min fars værksted i weekenden, og når jeg ellers lige har et hul. Man går jo hen og bliver lidt af en nørd. Jeg har kigget på opgaverne for de sidste tre år for at se, om jeg kan drage nogle paralleller. Ikke for at snyde, men bare for at forberede mig. Og der er nogle ting, som går igen. De vil for eksempel gerne have bukket en brusestang, så der står VVS. Den opgave har været der alle tre år. Det kræver alligevel lidt at bukke VVS ud af en stang – det har jeg prøvet et par gange, griner han.

– Hvordan ser den ud? Sådan én må du da gerne lave til mig, indskyder Michael Grebart.

– Åh. Det er ikke en, vi skal sætte i masseproduktion, lyder svaret fra Jonas Manthey Holtzen-Larsen.

Et aktiv for firmaet

Mens Jonas er med fotografen ude at tage billeder, kan hans mester tale lidt mere frit om firmaets ældste lærling.

– Jonas er virkelig ærekær omkring, det han laver. Det skal bare være i orden, og det kan virkelig irritere ham, hvis han laver en fejl. Han bliver decideret sur, siger Michael Grebart.

– Han er en meget intelligent ung mand, som først gik på gymnasiet. Da han først startede her som lærling, kunne han godt mangle lidt tro på sig selv, men nu er han godt klar over, at han er rigtig dygtig – og arbejdsom. Og det er han, uanset hvad der så kommer til at ske til DM i Skills; han er et aktiv for vores firma.

Lykkelig for at havne i firmaet

Jonas Manthey Holtzen-Larsen bliver færdig som VVS-energispecialist til sommer – faktisk begynder svendeprøveforløbet lige samtidig med DM i Skills – og efterfølgende vil han læse videre til installatør, og det skal han også gøre hos Emil Hansen & Søn. Det er nemlig den rigtige ramme, fortæller han.

– Jeg er lykkelig for, at jeg valgte Emil Hansen & Søn. Jeg er sikker på, at jeg ikke var kommet så langt, hvis jeg ikke havde været her. Vi har bare en tiltro til hinanden, og der er en stor tiltro fra mester. Jeg fik forholdsvis hurtigt ret stort ansvar, og hvis man gør noget galt, kan man altid ringe, siger han.

Også fra virksomheden side er man glad for, at det var Jonas, man valgte dengang i 2015.

– Det er sindssygt vigtigt med gode lærlinge, og det er strategien at uddanne nogle dygtige folk, som så har lyst at blive her. Vi har fem lærlinge i øjeblikket, hvor Jonas er ældste lærling. Jonas vil så gerne læse videre til installatør, men jeg kunne da godt drømme om, at han vil have lyst at blive en del af firmaet, når han er færdig med det. Jeg bliver 50 år til sommer, og jeg skal så småt i gang med at finde ud af, hvad der skal ske de næste ti år, siger Michael Grebart, der selv er uddannet i Emil Hansen & Søn.

Men først gælder det den nære fremtid. Tre hårde konkurrencedage med stort pres og titusinder af publikummer.

– Hvis det bare var et rum, hvor der ikke kom nogen folk, så havde jeg haft det helt fint med det, men hvis der kommer så mange mennesker, som de har budgetteret med, så er der rigtig mange uvisse ting, der kan ske. Og når man er i en presset situation, så skal der ikke særlig meget til, før korthuset vælter. Så den vigtigste forberedelse lige nu består i at lave en playliste, der varer i al den tid, konkurrencen kommer til at vare. For så skal jeg bare have musik i ørerne, skruet helt op, hele vejen igennem, siger Jonas Manthey Holtzen-Larsen.

 

Hvem:

Jonas Manthey Holtzen-Larsen er i lære som VVS-energispecialist i Emil Hansen & Søn og deltager ved DM i Skills 2019 i hjembyen Næstved.

Hvad:

Emil Hansen & Søn har stolte traditioner indenfor det gamle blikkenslagerhåndværk, men virksomheden løser også opgaver som badeværelser, renoveringsopgaver, ejendomsservice, naturgas og varmepumper. Virksomheden er en del af Bedre Bad & Bedre Energi-kæden.

Hvor:

Emil Hansen & Søn beskæftiger 20 medarbejdere fordelt på Sjælland og har hjemme på Skallegårdsvej 6b i Næstved. Virksomheden har også en afdeling i Præstø, men udfører arbejder på det meste af Sjælland.