fbpx
22. juni 2020

Højeste ledighed siden 2012

Af: Michael Degn

Coronakrisen har sendt arbejdsløshedstallene for installationsbranchen hurtigt i vejret. 4,2 procent er nu meldt ledige i elbranchen, hvilket ikke er set siden 2012.

Installationsbranchen er på få måneder gået fra rekordhøj beskæftigelse til hastigt stigende ledighed på grund af coronakrisen. Nye tal fra a-kasserne viser, at ledigheden i elbranchen ved udgangen af maj var steget til 4,2 procent. Man skal helt tilbage til juli 2012 for at finde et tilsvarende ledighedsniveau for branchen. For vvs’erne er det en stigning til niveauet fra begyndelsen af 2015 med en bruttoledighed på 6,2 procent.

– Tallene beskriver vel at mærke kun dem, der har meldt sig ledige i a-kassen. Hvis man ikke er med i en a-kasse eller en gul a-kasse for eksempel, så tæller man ikke med i statistikken, så det reelle tal kan meget vel være højere, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Støtte til nye ordrer

Tallene står i skærende kontrast til for et år siden, hvor ledigheden i el- og vvs-branchen lå på henholdsvis 1,3 procent og 3,2 procent. Installationsbranchen har ikke været så hårdt ramt af coronakrisen, som mange andre brancher, men til gengæld ligger branchen sidst i byggeriets fødekæde, så der er grund til at tage udviklingen alvorligt, lyder det fra cheføkonomen.

– Alt tyder på, at beskæftigelsen fortsat vil røre på sig. Lønkompensationsordningerne slutter med udgangen af august, og derfor er det afgørende, at installationsvirksomhederne til den tid har ordrer nok i pipeline, siger Maria Schougaard Berntsen.

Ifølge hende handler det om at understøtte erhvervslivet med forskellige initiativer, der skal sætte skub i investeringerne, som man blandt andet har set det med udbetalingen af de indefrosne feriepenge og den nye klimaaftale, der beskriver investeringer i både varmepumper og ladestandere.

Ved udgangen af maj var der 867 ledige ud af 20.574 ledige i El-fagets a-kasse. I byggefagenes a-kasse var der 416 ledige ud af 6.760 medlemmer.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er banket tilbage på 2017-niveau som følge af krisen.