fbpx
14. december 2018

Højsæson for bøder i mørket

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Claus Kunckel

Det kan koste bøder, hvis lyset ikke er i orden på byggepladsen. Arbejdstilsynet har øget fokus på arbejdsbelysningen i årets mørkeste tid.

Dårlig eller utilstrækkeligt lys på byggepladsen øger risikoen for ulykker – og det kan også koste på pengepungen, for Arbejdstilsynet tager på uanmeldte besøg på byggepladserne for at kontrollere arbejdsbelysningen på byggepladserne her i årets mørkeste uger.

“Arbejdstilsynet er på mærkerne, når det handler om byggepladslys i den mørke tid, og det er der god grund til. Dårlig belysning øger risikoen for især faldulykker dramatisk,” siger Lars Korsager, salgschef hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller i en pressemeddelelse.

Lars Korsager peger på, at LED-teknologi har gjort det både lettere og billigere at etablere god byggepladsbelysning, og det er under alle omstændigheder en tvivlsom ide at spare på byggepladsbelysningen, mener han.

”Bøder og påbud er selvfølgelig ærgerlige, men de er faktisk i småtingsafdelingen i forhold til de problemer, man også kan løbe ind i som følge af dårlig byggepladsbelysning. For eksempel alvorlige arbejdsulykker eller fejludført arbejde, som senere kræver kostbar udbedring,” siger han.

Godt lys i alles interesse

På store byggepladser kan ansvaret for byggepladsbelysningen være placeret hos en decideret pladsentreprenør, mens det på mindre pladser kan være aftalt mellem de deltagende entreprenører og bygherren. Under alle omstændigheder er det i alles interesse at få styr på belysningen, mener Lars Korsager.

”Uanset om man slipper med et påbud eller det i værste fald fører til arbejdsulykker, går det ud over effektiviteten og motivationen på byggepladsen. Og så skal alle måske i sidste ende løbe stærkere for at blive færdige til tiden,” siger han.

Lars Korsager anbefaler, at alle entreprenører sørger for at have et beredskab af transportable LED-arbejdslamper på solide stativer i beredskab. Så kan der hurtigt etableres forsvarlig belysning på ethvert arbejdssted.

Derudover skal der være styr på den faste byggepladsbelysning med mastemonterede projektører og orienteringslys.