fbpx
06. maj 2021

Hver tredje boligejer: Energioptimering er mindre relevant

Af: Lasse Andersen

En tredjedel af boligejerne har ikke de store ambitioner om at energioptimere boligen, viser en undersøgelse fra Schneider Electric.

Danske boligejere spiller en vigtig rolle i kampen for at nå det nationale mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Men det kniber viljen til at sætte gang i energioptimering af hjemmet, viser en spørgeskemaundersøgelse, som analysebureauet YouGov har udarbejdet på vegne af Schneider Electric.

Ifølge undersøgelsen finder 29 procent af danske boligejere muligheden for at spare på energien i privatboligen ”mindre relevant” eller ”slet ikke relevant”.

Det er et nedslående tal, mener Thomas Andersen, der er Vice President hos Schneider Electric Danmark.

– Skal Danmark kunne nå sit mål om en 70 procent reduktion i udledningen af CO2 i 2030, er der brug for en grøn omstilling på tværs af samfundet. Derfor duer det simpelthen ikke, at så mange danskere ikke beskæftiger sig med energioptimering i eget hjem. Tiden er løbet fra at forlade sig på, at politikere og virksomheder alene løser problemerne. Den enkelte borger er i høj grad nødt til også at yde en indsats for klimaet, siger Thomas Andersen i en pressemeddelelse.

Ingen fremgang
Det er tredje år i træk, at Schneider Electric tager temperaturen på danskernes vaner og præferencer i forhold til energioptimering, og dermed er det muligt at identificere udviklingen på området. Der er dog tale om stilstand, da andelen af danskere, der ikke finder energirenovering i privaten specielt relevant, har ligget støt omkring en tredjedel i hele perioden. I 2019 var tallet 29 procent, i 2020 lå det på 31 procent og i 2021 altså igen på 29 procent.

– Det seneste år har verden med god grund primært beskæftiget sig med Covid-19. Tilbage står vi stadigvæk med vores øvrige udfordringer. Klimakrisen er virkelig, og den er vi alle sammen nødt til at forholde os til, uanset hvor vi bor. Vi ved, at bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug i EU, og derfor har vores private hjem et enormt potentiale i forhold til at nedbringe CO2-udledningen, siger Thomas Andersen.

Schneider Electric blev i begyndelsen af 2021 kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed blandt flere end 8.000 nominerede i det såkaldte Global 100-indeks.