fbpx
07. august 2019

Installationsbranchen kan indfri regeringens grønne ambitioner

Af: Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Installationsbranchen

Foto: Jeppe Carlsen

Ny klimaplan, en bindende klimalov og en reduktion af drivhusgasser på 70 procent inden 2030. Ambitionerne var grønne og store, da statsminister Mette Frederiksen kort før sommerferien præsenterede den nye regeringsaftale med De Radikale, SF og Enhedslisten.

Nu skal ordene omsættes til konkret handling. En af de første opgaver, der venter politikerne efter ferien er at få vedtaget en ny klimahandlingsplan. I regeringsaftalen står der, at planen skal indeholde energieffektiviseringer blandt andet med krav til energibesparelser i offentlige bygninger.

Det er god musik i vores ører. Ved det seneste energiforlig i 2018 blev energieffektiviseringer kraftigt nedprioriteret, selvom bygninger tegner sig for op mod 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Der er derfor både brug for et politisk kursskifte og flere investeringer i området, hvis Danmark igen skal være grønt foregangsland.

Den nye regering har også lovet en samlet strategi for elektrificering. Det kan vi i TEKNIQ Arbejdsgiverne også kun tilslutte os.

På Folkemødet på Bornholm præsenterede vi en ny rapport fra EA Energianalyse om elektrificering og installationsbranchens rolle. Rapporten understreger behovet for, at elektrificeringen af Danmark kommer op i fart. En af måderne er udskifte de sorte brændsler med grønne varmepumper, som der vil ifølge rapporten være mindst dobbelt så mange af i 2030.

De findes allerede, men ligesom med de øvrige teknologier, som betyder, at vi bruger energien mere effektivt, er den for længe om at finde vej til danskernes boliger.

Der vil derfor være brug for flere konkrete politiske initiativer. Om det skal være direkte støtteordninger, regellempelser, højere fradrag eller lavere afgifter er sådan set underordnet. Bare det kan give skubbet til, at der for alvor kommer gang i energieffektiviseringer og den grønne omstilling.

Så skal installationsbranchen nok gøre sit til at indfri ambitionerne