fbpx
05. februar 2021

Installatørerne er sluppet nådigt gennem corona-året

Af: Michael Degn

Lidt mere end hver fjerde installationsvirksomhed har mærket coronakrisen kradse, mens resten har oplevet status quo eller endda fremgang, viser medlemsundersøgelse.

Efter knap et år i coronakrisens tegn kan de fleste installationsvirksomheder se tilbage på en hæderlig omsætning. Kun 28 procent af virksomhederne mener, at 2020 var værre end 2019, viser ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Det bekræfter det billede, vi har haft af udviklingen i løbet af året. Det er meget positivt, at virksomhederne overvejende er sluppet godt igennem på trods af coronakrisen, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

54 procent af installationsvirksomhederne mener, at situationen har været uændret, mens knap 17 procent – eller 131 virksomheder – svarer, at de har oplevet fremgang i forhold til året forinden.

Sværere at skaffe arbejdskraft
For nogle virksomheder går det så godt, at de har svært ved at skaffe arbejdskraft og må droppe opgaver. Ud fra besvarelserne at dømme har op mod halvdelen af de virksomheder fået sværere ved at rekruttere vvs’ere og elektrikere, mens lærlingene også er efterspurgte men ikke i samme høje grad.

– Man kan sige, at vi er tilbage ved normalen, hvor man som virksomhedsejer skal sørge for at holde på sine gode medarbejdere. De er efterspurgte både i og uden for branchen, siger Maria Schougaard Berntsen.

Ifølge undersøgelsen har 27 procent af installationsvirksomhederne forgæves forsøgt at rekruttere arbejdskraft, mens hele 30 procent har opgivet ordrer på grund af mangel på arbejdskraft.

– Det harmonerer meget godt med de tal, vi ser fra Danmarks Statistik på det her område. Man kan ikke tage flere opgaver ind, end der er hænder til, og så må man sige nej til opgaver. Men omvendt ser vi ingen tegn på flaskehalsproblemer, siger Maria Schougaard Berntsen.

795 installationsvirksomheder har deltaget i medlemsundersøgelsen, og svarene er indsamlet i begyndelsen af november 2020.

 

Hvilken betydning forventer du, at coronapandemien har på din virksomheds omsætning i hele 2020 sammenlignet med 2019?