fbpx
05. juli 2021

Installatører bliver anmeldt for manglende afpropning

Af: Michael Degn

Manglende afpropning af gasinstallationer er et stigende problem, oplyser gasdistributøren Evida. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer installatører til at være meget opmærksomme på reglerne for at undgå bøder.

Alle installatører bør i øjeblikket være særligt opmærksomme på reglerne, når de udskifter gasfyr. Evida, der står for distributionen af det danske gasnet, anmelder nemlig i stigende grad installatører til Sikkerhedsstyrelsen for manglende afpropning af gasinstallation. Det bliver kategoriseret som en farlig hændelse, som derfor automatisk bliver sendt videre til politiet, og i sidste ende kan det udløse bøder på mange tusinde kroner til installatøren.

– I øjeblikket får vi henvendelser fra medlemsvirksomheder, der er havnet i den situation, og flere sager er på vej. Lovgivningen er ret klar på området, så jeg vil på det kraftigste opfordre vores medlemsvirksomheder til at være opmærksomme, så de udfører korrekte afpropninger af gasfyr og anmelder nedtagningen på virk.dk, siger chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne Maria Christina Rizzo.

I 2020 indberettede Evida 30 enkeltstående hændelser på mindre installationer til Sikkerhedsstyrelsen. De 16 af dem handlede om manglende eller dårlig afpropning af gasinstallationer, som i værste fald kan føre til eksplosion og brand.

Evidas tjekliste til korrekt frakobling af gasfyr:

  1. Det allervigtigste for din kundes sikkerhed er, at du husker at afproppe korrekt, når du har taget en gasinstallation ned. Korrekt afpropning betyder, at der fysisk skal monteres en prop eller slutmuffe i gasrørsinstallationen. At lukke for hovedhanen eller en afspærringsventil er ikke en forsvarlig og korrekt afpropning, som der kræves i Bekendtgørelse om Sikkerhed for gasinstallationer §31. Se eksempler nedenfor.Du kan læse mere i installationsvejledningen for klasse 4 – apparater med lukket forbrænding
  2. Anmeld nedtagningen af gasinstallationen på virk.dk. Du skal bruge blanketten til anmeldelse af væsentlige ændringer.
  3. Din kunde skal huske at opsige sin gasforsyning, så Evida kan gennemføre en slutafregning og hjemtage måler og målerskab, samt frakoble stikledningen. Hjælp din kunde med at huske det.
  4. Målerskab og måler tager Evida sig af. Det er vigtigt, at vi har måleren, så vi kan slutafregne din kunde korrekt og rettidigt.

Læs mere her