fbpx
26. august 2020

Installatører har vendt lærlingenedturen

Af: Lasse Andersen

På trods af coronakrisen har landets el- og vvs-virksomheder indgået lige så mange uddannelsesaftaler med nye lærlinge i årets første seks måneder, som det var tilfældet året før. TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på lærlingepakkerne som en vigtig faktor.

Da coronakrisen ramte i starten af året, spredte den hurtigt usikkerhed i store dele af erhvervslivet. En usikkerhed, som blandt andet påvirkede virksomhedernes lyst til at åbne dørene for nye lærlinge. Den tendens ser nu ud til at være fortid – i hvert fald når det gælder landets el- og vvs-installationsvirksomheder.

Nye tal fra undervisningsministeriet viser således, at installationsbranchen som helhed har indgået 0,2 procent flere uddannelsesaftaler i første halvdel af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. En markant udvikling – især med tanke på, at det tilsvarende tal efter årets første fem måneder viste et fald på 9,1 procent.

– Det er enormt positivt, at vi allerede nu er nået tilbage på det meget høje niveau fra 2019. Det er imponerende godt gået af virksomhederne og viser samtidig, at forårets lærlingepakker allerede har haft en klar effekt, siger Tina Voldby, der er underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hun har et begrundet håb om, at den positive udvikling kan fortsætte de kommende måneder.

– Når ATP begynder at udbetale løntilskud til virksomhederne i midten af september, er der gode muligheder for, at lærlingepakkernes effekt vil blive endnu større. Og det er vigtigt, hvis vi skal sikre den fremtidige strøm af nye, dygtige faglærte, siger Tina Voldby.

Mens virksomhederne altså har fået indhentet corona-efterslæbet, når det gælder indgåelsen af lærlingeaftaler, så stiger antallet af unge i skolepraktik og er i juni 2020 henholdsvis 55 procent (el) og 58 procent (vvs-energi) højere end samme måned 2019.

– En del af forklaringen er, at vi har haft et enormt højt optag på netop disse uddannelser. Men samtidig er det en understregning af, at der ikke er grund til at hvile på laurbærrene – trods de mange indgåede uddannelsesaftaler de seneste måneder, siger Tina Voldby.