fbpx
28. september 2020

Installatører kan ryge i tilskudsfælde

Af: Michael Degn

Foto: Jesper Melgaard

Manglende registrering hos Energistyrelsen kan i værste fald ende med at koste tilskuddet til den nye varmepumpe.

Det kan ende med en økonomisk lussing, hvis installatøren har rod i registreringen til den nye tilskudsordning til varmepumper. Virksomheden skal huske at registrere sig hos Energistyrelsen som godkendt VE-installatør.

– Man kan sagtens have taget VE-kurset uden at være registret hos Energistyrelsen. Det er ens eget ansvar som installatør, og det er ikke nok at stå på vores liste over VE-installatører, siger Maria Rizzo, vvs-konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

VE-installatør-listen er et fagligt fællesskab, som brancheorganisationen faciliterer. Her kan alle, der arbejder med vedvarende energikilder melde sig til. VE-godkendelseslisten er derimod Energistyrelsens facitliste, når det kommer til udbetalingen af tilskud. Optræder man ikke her som installatør, så er der ikke noget tilskud til kunden. Også selvom man i virkeligheden har VE-uddannelsen men blot har glemt at registrere sig.

75 varmepumper i kø

Det er særlig relevant for de virksomheder, der går efter at få del i den tilskudskage, der fra den 15. oktober begynder at blive uddelt. Fra den dato ruller tilskudsmillioner i retning af blandt andet varmepumper efter en lang periode med uvished. Det mærker man i installationsvirksomheden Niels E. Jensen Aps i Middelfart.

– Vi har givet mange tilbud på varmepumper siden sommerferien, så derfor har vi nu omkring 75 i pipeline. De fleste har dog sagt, at de lige ville vente og se, hvordan tilskuddene landede, så nu får vi travlt, siger adm. direktør Jørgen Peter Jensen (billedet).

For et gennemsnitligt parcelhus betyder det 28.000 kroner i tilskud – men kun hvis installatøren er VE-godkendt. Det blev Niels E. Jensen allerede i 2016, men alligevel måtte direktøren lige tjekke en ekstra gang, at virksomheden stod registreret rigtigt.

– Jeg ville være 100 procent sikker, da det er vigtigt at være godkendt alle steder, inden vi går ud og reklamerer med det, og folk bestiller, siger Jørgen Peter Jensen.

Mere klarhed på vej

I Kastrup er Rasmus Høftoft i gang med at tage kurset, så hans installationsvirksomhed, Amilo, kan blive godkendt. Han skal til eksamen i slutningen af oktober og har derfor ikke fået sig registreret hos Energistyrelsen endnu. Til gengæld står han på TEKNIQ Arbejdsgivernes liste over VE-installatører.

– Min plan var at undersøge det nærmere, når jeg har fået min eksamen, men jeg synes godt, at det kunne være meldt klarere ud fra Energistyrelsens side. Det er jo store tilskud, det handler om, siger Rasmus Høtoft, der har specialiseret sig i installation af varmepumper til det private marked.

Energistyrelsen vil nu arbejde målrettet for, at både kunder og installatører er helt klar over vigtigheden af at stå på styrelsens liste over VE-godkendte installationsvirksomheder.

– Vi er meget interesserede i, at alle er klar over registreringen. Derfor vil vi også invitere interessenter ind til en drøftelse af, hvordan vi kan løse det, siger Søren Poder, civilingeniør og fuldmægtig i Energistyrelsen.