fbpx
11. juli 2018

Kend din kunde: Derfor sparer danskerne på energien

Af: Lasse Andersen

Hele 9 ud af 10 danskere går op i at spare energi. Og den stigende energi- og klimabevidsthed smitter. Faktisk sparer hver femte dansker på energien, fordi familie og venner forventer det af dem. Det viser en undersøgelse foretaget af energiselskabet SEAS-NVE.

90 procent af danskerne går op i at spare på energien – men de motiveres til grøn adfærd af vidt forskellige årsager. Det viser en ny undersøgelse fra energiselskabet SEAS-NVE.

Her har man i mange år arbejdet aktivt med at hjælpe forbrugerne med at bruge energien fornuftigt, spare penge og flytte et miljøbelastende energiforbrug til mere klimavenlige løsninger. Og det er en øvelse, danskerne er blevet ganske gode til:

–Vi oplever en stigende bevidsthed om forbrug, klima og energieffektivitet hos danskerne. Interessen for at spare penge og skrue ned for CO2-belastningen er stor. Og vi får stadig flere spørgsmål der handler om vind- og solenergi og fordele og ulemper ved at skifte benzinbilen ud med en elbil. Samtidig oplever vi stigende interesse i at følge sit energiforbrug i realtid over smartphonen. Men at mere end 90 procent af danskerne går op i at spare på energien er alligevel et overraskende – og glædeligt – højt tal for mig, siger Pia Rosager Dinesen, der er Media Relations Manager hos SEAS-NVE.

Fem forskellige energityper

Med udgangspunkt i undersøgelsen, mener SEAS-NVE, at danskerne kan inddeles i fem forskellige typer, når det handler om energivaner.

 1. De sparsommelige (23 procent af danskerne)
  Næsten hver fjerde dansker er meget bevidst om de økonomiske gevinster ved at spare på strømmen. Denne befolkningsgruppe vægter pengepungen højere end miljø- og klimagevinster.
 2. De grønne hjerter (20 procent af danskerne)
  Hver femte dansker har så grønt et hjerte, at miljø og klima er den altoverskyggende årsag til, at de vælger at spare på energien. For denne gruppe betyder de økonomiske besparelser mindre end for den gennemsnitlige dansker.
 3. Skeptikerne (9 procent af danskerne)
  Skeptikerne udgør en gruppe af danskere, som grundlæggende ikke går op i at spare på energien. Hverken af økonomiske eller miljø- og klimamæssige hensyn.
 4. De ansvarlige (26 procent af danskerne)
  Godt hver fjerde dansker sparer på energien både for at spare penge og for at passe på miljø og klima. Miljø og klima vejer lidt tungere, men det økonomiske aspekt er en vigtig bonus.
 5. De pragmatiske (22 procent af danskerne)
  En ganske betydelig andel af danskerne sparer på energien, fordi det forventes af dem. Faktisk har denne befolkningsgruppe ikke stærke holdninger til hverken økonomi, klima eller miljøet i forhold til energiforbrug. De vælger dog alligevel at spare på energien, fordi familie eller venner har en forventning om, at de gør det.