12. marts 2019

Kobberspecialisten sælger sine kompetencer til prisen

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Pressefoto

I Toft Kobber har de specialiseret sig så stærkt i kobber og tag- og facadearbejde, at Brian Toft og hans mænd kan sælge deres kompetencer og løsninger til prisen. De kvalitetsbevidste kunder ved, at godt håndværk, der skal holde mere end 100 år, koster mere end banevarer.

Det kan betale sig at specialisere sig, hvis man skal konkurrere i et stadigt mere konkurrencepræget marked. I Toft Kobber har man specialiseret sig i facade- og tagdækning – og specielt er virksomheden blevet førende inden for dækning af kobbertage med den gamle kvadderdækning.

Et naturligt talent for tagarbejde og en stor historisk interesse sporede i sin tid Brian Toft, direktør og ejer af Toft Kobber, ind på den kurs, som i dag gør, at han og hans virksomhed er specialister inden for specielt kobberdækning og interiør udført i kobber, tombak, bronze og messing.

– Allerede som lærling fandt jeg ud af, at jeg havde flair for tagarbejde, og samtidig har jeg altid haft en passion for historie. I midten af halvfemserne gik det op for mig, at det var tagene på Københavns slotte og borge, som egentlig var min store passion, siger Brian Toft, som for godt 25 år siden begyndte at fokusere virksomheden til kobberspecialet.

– I 1997 kunne jeg så se, at stort set alt hvad jeg tjente på at lave tage, satte jeg til på min vvs-forretning, nok primært fordi vvs ikke havde min interesse. Derfor fokuserede jeg på at tjene penge på tagene, og så hyrede jeg andre ind til at lave rørene. Det lykkedes faktisk rigtig godt, og i 2003 lukkede vi så mere eller mindre ned for alt, hvad der hed vvs, siger Brian Toft.

Værner om et historisk håndværk
Brian Tofts faglige stolthed har en væsentlig indflydelse på den måde, han driver sin virksomhed på. Han kan tale længe og passioneret om sit fag og sit speciale, og sidste år skrev og udgav han bogen ”Kobberdækning siden Christian d. 4.”. I den deler han ud af sin viden og erfaring på kobberområdet. I bogen afdækkes fagtermer og måleenheder som både kobberdækkere, arkitekter og rådgivere bør have kendskab til. For kobberet er helt særligt materiale.

– Der er rigtig meget håndværk i kobberet, som man ikke kan sammenligne med zink og aluminium for eksempel. Det er slet ikke det samme. Tit kommer vi ud og kan se, at der er en blikkenslager, som har brugt zink-løsninger til kobberet. Han/hun er sikkert dygtig nok, men han kender ikke nok til kobberarbejdet, siger Brian Toft.

Sælger kompetencer til prisen
Bogen skulle meget gerne gøre blikkenslagere og rådgivere klogere på det gamle håndværk, men indtil da nyder Toft Kobber godt af at være i besiddelse af en særlig indsigt og specialviden:

– De fleste af de kunder, som ’sidder’ på størstedelen af kobberopgaverne i Danmark, kender mig og ved, hvad jeg står for, siger Brian Toft.

– Det betyder, at jeg ikke så ofte er i konkurrence med billigste pris som vindende parameter. Mine kunder har accepteret, at det koster penge at lave håndværk. Det betyder samtidig, at vi altså også skal levere den højeste kvalitet – altid. Vi skal levere en autencitet og en oprigtighed i produktet, og vi skal have kunden til at se, at de har valgt rigtigt. Men det er et åg, som mine svende og jeg sagtens kan bære, siger han.

Netop virksomhedens særlige kompetencer gør i det hele taget, at Toft Kobber sjældent konkurrerer på pris. Ved at specialisere sig har virksomheden opnået en position i markedet, så Toft Kobber kan tillade sig at være løsningen på den øverste hylde. Virksomheden har ofte været dyrest i et udbud og fået opgaven alligevel, fortæller Brian Toft.

– Jeg har i øjeblikket en ny og meget kvalitetsorienteret kunde. Han skal have lavet en kobbertagsopgave. Den anden, som gav tilbud, skulle have over 100.000 kroner mindre for en forprofileret løsning, end vi skal for at levere det rigtige håndværk. Og så sad jeg stille og roligt og forklarede opbygningen, prisen og fordele og ulemper til kunden. Han vidste godt, hvad han havde fået af forklaring af den anden. Og så valgte han os. Vi kan sælge vores kompetencer til prisen. Så kommer den lønsomme virksomhed. Men det har også taget tyve år at komme dertil, siger han.

Det giver naturligt nok en unik konkurrencefordel at være så skarpt specialiseret som Toft Kobber. Men det har aldrig været for pengenes skyld, at Brian Toft dedikerede en stor del af sit arbejdsliv til kobberet og kobberhåndværket og for øvrigt arbejdet med lærlinge igennem TEKNIQ, LUU og censorkorpset.

– Om det er lønsomt? Ja, det er det. Men jeg går faktisk ikke på arbejde for at tjene penge. Jeg går på arbejde for at bygge noget pænt og have det godt med mine mænd. Så skal pengene nok komme. Vi er selvfølgelig ikke blinde for, at det er en forretning, der skal drives, derfor står Toft Administration for denne administrative opgave. Men hvis du kun har fokus på penge, så har du ikke nok fokus på kvaliteten. Vi tager ind imellem opgaver, som ikke er lønsomme, men så er de enten udviklende eller sjove, som for eksempel at bygge ”flyvingen” over indgangen til mændenes hjem i Istedgade, siger Brian Toft.