fbpx
28. september 2020

København får sin første grønne byggeplads

Af: Michael Degn

Byggeriet af en ny daginstitution i København bliver nu kommunen første emissionsfri byggeplads med krav til alt fra maskineri til madspild.

Byggeriet af en ny daginstitution i Vanløse bliver nu den første klimavenlige byggeplads i Københavns Kommune. Det betyder en lang række krav til de firmaer, der er beskæftiget i byggeriet, og kommunens mål er at skubbe på for at få byggebranchen til at reducere CO2-udledningen.

– København skal gå forrest i den grønne omstilling. Og her kan vi som bygherre gøre en kæmpe forskel for at nedbringe CO2 og skabe renere luft. Jeg er utrolig glad for at tage første spadestik på en ny daginstitution, der giver gode rammer for Vanløse-børnene og flere daginstitutionspladser. Og så er det fantastisk, at vi samtidig er på vej mod kommunens første emissionsfri byggeplads. Det er et vigtigt skridt mod flere bæredygtige løsninger i byggeriet, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Læs også: København vil stille krav om grønne servicevogne

Der er første spadestik tirsdag den 29. september, hvilket bliver den konkrete fortsættelse af et udspil, som Københavns Kommune lancerede sidste år som vært for det internationale C40-klimatopmøde. De klimavenlige byggerier er et led i målet om at blive den første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

Københavns Kommune bygger hvert år for cirka tre milliarder kroner, så der er store gevinster at hente ved at mindske udledningen af CO2. På byggepladsen i Vanløse er alle arbejdsmaskiner fossil- eller emissionsfri, så de ikke udleder partikler, der skader miljøet. Der affaldssorteres med fokus på at genanvende emballage og reducere spild. Og endelig skal selve fragten af en række materialer til byggepladsen ske med lastbiler, der kører på biodiesel.

Daginstitutionen MUNDI på Klitmøllervej 20 i Vanløse forventes at stå færdig til indflytning i december 2021.