fbpx
31. maj 2021

Konkurrenter samarbejder om åben standard

Af: Lasse Andersen

Foto: pressefoto

En alliance bestående af blandt andet Schneider Electric, Apple og Google lancer den åbne standard ’Matter’, som skal binde IoT-enheder sammen på tværs af elektronikproducenter og sætte fart på den grønne omstilling af bygninger.

Den globale Connectivity Standards Alliance (CSA), som blandt andet består af Apple, Google, Ikea og Schneider Electric lancerer nu en fælles åben standard ved navn ’Matter’. Standarden, som bygger på veltestede teknologier, skal ifølge Thomas Andersen, der er vice president i Schneider Electric Danmark, sikre, at det bliver nemmere at energioptimere bygninger.

– Vi ved, at bygninger står for 40 procent af det samlede energiforbrug i EU, og hvis vi skal nå verdens klimamål, er vi nødt til at samarbejde på tværs – også med konkurrenter. Den nye åbne standard handler om at gøre det så nemt som muligt for forbrugere og organisationer at implementere IoT-løsninger, der kan optimere energiforbruget og mindske CO2-udledningen fra bygninger, uanset hvilken producent løsningen kommer fra, siger Thomas Andersen.

Installatører skal hjælpe
Hos Schneider Electric mener man, at installatørerne spiller en vigtig rolle, når forbrugerne skal rådgives om, hvordan produkter fra forskellige leverandører kan spille sammen via Matter-standarden.

– Vi har lige gennemført en undersøgelse med over 1.000 elektrikere. Mere end halvdelen af elektrikerne svarer, at kunderne spørger dem til råds om, hvilke valg de skal tage på smarthome-markedet. Så installatørerne og elektrikerne er enormt vigtige i den her proces, og Schneider Electric har selvfølgelig et ansvar for at hjælpe med at uddanne dem til opgaven, siger Martin Hannibal, der er product manager hos Schneider Electric.

Han nævner et konkret eksempel på, hvordan Schneiders produkter via matter-standarden vil kunne spille sammen med Appels iPhone.

– På sigt kan man forestille sig et sammenspil mellem lys- og varmestyring fra Schneider og find-min-iPhone-funktionen i iPhones. Systemet vil gennem telefonen vide, hvornår den sidste person i familien forlader hjemmet, og så slukker alt lyset slukket, og der bliver skruet ned for varmen. Den slags løsninger bliver nemmere, fordi Matter-standarden er åben, og systemerne dermed kan fungere sammen, konstaterer Martin Hannibal.

Matter-protokollen kan anvendes på mange smart home-løsninger, herunder lys, låse, højttalere, HVAC-kontroller, sikkerhedssystemer og routere. Systemet kan også selv prioritere den grønne energi, så fx særligt strømsultne enheder, som ladestationer til elbiler, primært får strøm fra solenergi eller andre vedvarende energikilder i hjemmet.

Matter er IP-baseret, og produkter med mærkatet vil både have en højere cyber-sikkerhed, native cloud-forbindelse og et bedre samspil mellem de forbundede enheder.