fbpx
04. november 2019

Kontrol afslører manglende GDV-godkendelser

Af: Lasse Andersen

Sikkerhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med en markedskontrol af 20 produkter, som er beregnet til drikkevandsinstallationer. Flere mangler den nødvendige godkendelse.

Hos Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg er man lige nu i gang med at kontrollere en stikprøve på 10 armaturer og 10 blødgøringsanlæg, som bliver solgt på det danske marked.

Styrelsen tjekker konkret, om produkternes sundhedsmæssige dokumentation er i orden. Det kræver en dansk GDV-godkendelse, en tysk DVGW-certifikat, en hollandsk KIWA-watermark-godkendelse eller en svensk typegodkendelse fra RISE eller KIWA Sverige.

Kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen oplyser, at man i skrivende stund har kontrollereret 15 af de 20 produkter. Ud af dem er 11 produkter helt i orden, mens der har været problemer med de resterende fire. I tre sager har producenten/importøren efter vejledning om reglerne rettet op på forholdene, og i en sag er salget frivilligt stoppet.

En del anmeldelser
Ifølge Stine Pedersen er kontrollen blevet sat i gang, fordi der er kommet en del anmeldelser af produkter, som ifølge anmelderen mangler en godkendelse til drikkevand. Siden Sikkerhedsstyrelsen overtog ansvaret for kontrollen fra Trafik- Bolig- og Byggestyrelsen i februar i år, er der i alt kommet 16 anmeldelser.

– Det, synes vi, er mange, og derfor kommer vi også til at følge den nuværende kontrol af 20 produkter op med yderligere kontroller, siger Stine Pedersen til installationsmedierne.dk.

Læs også: Må kundens internet-armatur monteres?

De anmeldelser, som Sikkerhedsstyrelsen har modtaget, kommer typisk fra vvs-installatører eller konkurrerende importører/producenter på markedet.