fbpx
07. februar 2019

Kvalitet – et fælles ansvar

Af: Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Installationsbranchen

Foto: Jeppe Carlsen

Den seneste tid har installationsmedierne.dk skrevet om væsentlige områder, hvor kunderne ofte ikke får den kvalitet, de kan forvente. Nogle køber varmepumper, der ikke leverer den formodede varme, blandt andet på grund af et forkert produkt eller en forkert installation. Og kunden har vel regnet med, at det var ligegyldigt, om varmepumpen blev installeret af en kvalificeret installatør eller en tilfældig håndværker.

Og nogle køber vvs-armaturer, der ikke opfylder de danske krav – men alligevel markedsføres på nettet – med det resultat, at drikkevandet kan blive sundhedsskadeligt. Også her er det svært for forbrugeren at vurdere, om det ene produkt er bedre end det andet. Og den installatør, som kunden har bedt om at installere et armatur, der er købt på nettet, kommer i klemme.

Selvfølgelig har vvs-installatørerne et stort ansvar. Det siger sig selv, at installatøren for eksempel ikke skal tage ansvar for at installere varmepumper, hvis man ikke har de nødvendige kvalifikationer. Og man skal ikke installere produkter, der ikke opfylder gældende krav.

Men ansvaret er ikke kun installatørernes. Myndighederne har også et ansvar for at sikre, at forbrugere og installatører har en reel mulighed for at sikre, at installationerne er lovlige, sikre og sunde. Myndighederne skal for eksempel sikre, at en mærkningsordning eller tilsvarende sikrer, at det er muligt for både forbrugere og installatører at se om for eksempel armaturer er lovlige. Og myndighederne bør ligeledes styrke indsatsen for at synliggøre, hvilke installatører, der er blevet godkendt som VE-installatører og derfor har dokumenterede kvalifikationer i forhold til varmepumper.

Det er installatøren, der er tættest på kunden, og derfor vil det ofte være installatøren, der bliver genstand for kundens skuffelse og utilfredshed. Derfor har vi fra installatørsiden en stor interesse i at sikre de nødvendige forudsætninger for en ordentlig kvalitet.