fbpx
02. december 2020

Lad teknikken træde ind i coronakampen

Af: Jesper Melgaard

Foto: Jeppe Carlsen

Virusbekæmpelsen trækker ud og medfører nu blandt andet nye restriktioner for julehandlen. Derfor opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne til, at man i højere grad benytter sig af tekniske løsninger for at bremse smitteudbredelsen.

Coronapandemien præger stadig Danmark og resten af verden og bliver ved med at sætte sit præg på vores hverdag. Senest har regeringen indført skærpede restriktioner i 17 hovedstadskommuner – ikke mindst for julehandlen – der blandt andet betyder, at man begrænser antallet af personer, som må opholde sig i butikkerne.
Det stiller nye krav til butikkerne og alle andre, der berøres af restriktionerne. Men ifølge brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne kan man relativt enkelt med teknikkens hjælp sikre, at udfordringerne ikke bliver en uoverstigelig byrde for de enkelte butikker.

– Der findes allerede nu en lang række forskellige tekniske løsninger, som hurtigt og enkelt kan sørge for, at butikkerne overholder coronarestriktionerne og skaber tryghed for julegaveshopperne,  forklarer Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

– Det er eksempelvis muligt at benytte antalsregulering via automatisk personoptælling, så man hele tiden kan holde øje med, om der befinder sig for mange mennesker i det samme lokale på et givent tidspunkt. Så kan kunderne komme tilbage senere, hvis der er for mange, og butikkerne kan fortælle online, hvornår der er god plads, siger han.

Han udpeger eksempelvis storcentre, restauranter og caféer som steder, der ville have særlig gavn af den tekniske virusbekæmpelse i form af for eksempel automatisk personoptælling, håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, kamerabaseret feberscanning, toiletter, som automatiske skyller ud og automatisk tænd/sluk af lys.

– Det er som sagt løsninger, der allerede findes på markedet, som let kan installeres og som kan gøre en kæmpe forskel i vores forsøg på at begrænse smittespredningen – både den aktuelle og ved eventuelle kommende virusudbrud. Som det er i dag, bliver denne type løsninger alt for sjældent tænkt ind som en naturlig del af bygge- eller renoveringsprojekter, men det er et område, hvor vi virkelig har mulighed for både at skabe tryghed for forbrugeren, lette besværet for virksomhederne og minimere smittespredningen, siger Troels Blicher Danielsen.

Derudover nævner han, at berøringsfri installationer som en ekstra bonus ofte ikke kræver den samme løbende rengøring som mere traditionelle løsninger.