fbpx
19. marts 2019

Landbruget vil lægge jord til solceller

Af: Mikkel Svinth Rødgaard

Foto: Colourbox

Mange landmænd ser store muligheder i at sælge jord eller leje jord ud til solcelleparker. En solcellepark på marken kan være en helt ny driftsgren.

Der er stor interesse for at enten at leje sin jord ud til solcelleparker eller sælge jorden i landbruget. For der kan også være rigtig god økonomi i det. Det skriver mediet Effektivt Landbrug.

–  Vi ser priser på 7.000-14.000 kroner pr. hektar i leje og salgspriser fra 180.000-250.000 kroner pr. hektar, fortæller virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen, der har specialiseret sig i de forhold, der gælder, hvis man vil etablere solceller på sin jord, til Effektivt Landbrug.

Han fortæller endvidere, at han dagligt har kunder, som er i fuld gang med at undersøge mulighederne.

Desuden får han, som en af landets eneste rådgivere indenfor etablering af solceller på et landbrug, henvendelser fra hele Danmark.

Eksperter på området spår, at solcelleparker får en stor fremtid, og at væksten i solceller vil blive større end for andre energiformer.

En solcellepark på marken kan være et alternativ til at dyrke eksempelvis korn, vurderer Jacob Frey Hansen. Men der er en række forhold, der skal være til stede. Blandt andet skal man bo et sted, hvor der er solskinstimer nok. Man skal have et vist areal til rådighed, og der må ikke være for langt til elnettet. Arealet skal desuden gerne være mindst 10 hektar og opefter med en god solindstråling.

Et af de firmaer, der etablerer solcelleparker, er Better Energy. De har i dag 36 solcelleparker rundt omkring i Europa. De både bygger anlæggene, står for driften af dem og sælger anlæggene. Og de vil gerne have flere anlæg.

– Vi vil gerne bygge og investere yderligere i solceller, siger investeringsdirektør Anders Nielsen og tilføjer:

– Alene i 2018 leder vi efter 1.000 hektar mere.