fbpx
21. september 2020

Lars glæder sig til de nye eleftersyn

Af: Michael Degn

Foto: Joachim Rode

Lars Tjørnelund er blandt de installatører, der laver flest eleftersyn i Danmark. Han ser frem til, at de nye regler træder i kraft 1. oktober, da blandt andet flere standardtekster længe har været på hans ønskeliste.

Lars Tjørnelund El-Teknik ApS har specialiseret sig i at lave eleftersyn og er blandt den store håndfuld af autoriserede elinstallatører, der står for størstedelen af landets eleftersyn. Sidste år blev det til knap 5.000 af slagsen i virksomheden, som har 11 ansatte udover ejeren selv.

Han ser det som et tiltrængt løft, at eleftersynene nu får en overhaling af Sikkerhedsstyrelsen for at forbedre systemet, når de nye eleftersyn træder i kraft per 1. oktober.

Læs også: Elinstallationsrapporter bliver moderniseret

– Det gamle system har kørt ok, men vi har også oplevet, at tingene kan gøres anderledes. Jeg tror ikke, at det bliver noget problem at vænne sig til det nye system. Vi kender reglerne, og de bliver jo ikke ændret, siger Lars Tjørnelund.

Han og resten af virksomheden har løbende været i kontakt med Sikkerhedsstyrelsen for at gøre opmærksom på de problemer, de oplever i hverdagen med systemet. Det kunne for eksempel være små it-fejl, der betyder, at alt bliver slettet under et punkt, hvis man kommer til at gå videre til en ”forkert” fane, og man derfor skal udfylde punktet igen.

– Mange steder er det bare ikke logisk i det gamle system, og så kan man godt blive lidt irriteret, siger Lars Tjørnelund.

Læs også: Tilstandsrapporter skal vejlede og ikke vildlede

Derudover har han store forhåbninger til de nye standardtekster, som forhåbentlig vil gøre rapporterne mere præcise. Det er noget, han selv har efterspurgt gennem flere år. Samtidig bliver de nuværende k’er erstattet af symboler og farver, der forhåbentlig samlet set vil gøre det lettere for kunden at forstå. Det vil samtidig lette Lars Tjørnelunds hverdag.

– Vi laver omkring 100 rapporter om ugen, og hvis der bare er 20 af de kunder, der ringer med spørgsmål til rapporterne, som de har brug for at få forklaret, så går der meget tid med det, siger Lars Tjørnelund

Forhåbningerne er derfor store til det nye system, som han tror vil være til det bedre.

– Jeg glæder mig til det går i gang. Nu starter vi med at få en ”sandkasse” sat op, så vi kan teste det af inden 1. oktober, siger Lars Tjørnelund.

Få hele overblikket over de nye eleftersyns betydning i magasinet Electra

Nye eleftersyn

De nye eleftersynsrapporter træder i kraft 1. oktober 2020.

De erstatter det nuværende system, som blev indført i 2012.

En elinstallationsrapport er gyldig i et år, og derfor vil man frem til udgangen af september 2021 stadig kunne møde nye elinstallationsrapporter med de hidtidige værdier.

Der bliver hvert år udarbejdet omkring 55.000 elinstallationsrapporter.

Læs mere om detaljerne i de nye eleftersyn her