fbpx
01. marts 2021

Markedet er oversvømmet med ulovlige stikkontakter

Af: Lasse Andersen

Hovedparten af stikkontakterne på det danske marked lever ikke op til kravene i lovgivningen. Det viser en kontrol som Sikkerhedsstyrelsen har gennemført.

90 procent af transportable stikkontakter (forlængerled og flerstikdåser) og 72 procent af stikkontakterne til fast installation lever ikke op til de gældende regler.

Det viser en kontrol, som Sikkerhedsstyrelsen har gennemført i løbet af 2020 og nu offentliggør resultatet af.

I alt blev der undersøgt 39 transportable stikkontakter. 35 levede ikke op til kravene. Ud af 36 undersøgte stikkontakter til fast installation levede 26 ikke op til kravene.

– Det er et temmelig rystende resultat, lyder det fra Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

– Vi opfordrer nu både producenter og importører til at stramme gevaldigt op på egenkontrollen. Forbrugerne kan simpelthen ikke være tjent med at skulle føle sig utrygge ved transportable- og faste stikkontakter. Det her er jo et produkt, som findes i langt de fleste hjem i alle mulige afskygninger, konstaterer hun.

Ulovligt salg
Hovedparten af fejlene skyldes, at produkterne ikke opfylder dokumentationskravet efter de danske bestemmelser for stikkontakter. Dermed er det ulovligt at sælge dem.

– Der er slet ikke styr på, om fabrikanterne har erklæret, at produkterne er i overensstemmelse med de danske bestemmelser. Så det er et område, hvor der forholdsvis enkelt kan sættes ind fra branchen, så der kan komme styr på dokumentationen og mærkningen, fortæller Stine Pedersen.

Også i test fejler en del produkter. Her er det primært problemer med tilslutningsklemmer til ledningen, sidejordsmetalbøjlen og mindre temperaturstigninger. Alt sammen problemer, der kan give dårlig forbindelse mellem elinstallationen og elproduktet eller i værste fald stød.

– At henholdsvis 60 procent og 36 procent af de produkter, der når igennem til den fysiske test, fejler er meget bemærkelsesværdigt. Og derfor fortsætter vi i år (2021) ind med et massivt tryk i vores markedsovervågning. Vi kommer til at kontrollere både faste stikkontakter, kabeltromler og forlængerledninger, konstaterer Stine Pedersen.

Vælg leverandør med omhu
Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, er ikke imponeret over resultatet af Sikkerhedsstyrelsens test. Og desværre har han flere gange oplevet, at installationsvirksomheder er endt i en uheldig situation, fordi de har købt stikkontakter af for dårlig kvalitet. Han opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til at skærpe markedskontrollen og påpeger, at installatørerne bør være omhyggelige, når de køber ind.

– Som installatør skal man vælge sine materialer og leverandører med omhu, så man kun benytter stikkontakter til fast installation, der opfylder de fysiske danske stikkontaktkrav – inklusive kravene til dokumentation og mærkning. De findes alle i DS-standarden DS 60884-2-D1, lyder det fra Mads Risgaard Knudsen.