fbpx
09. oktober 2019

Nordjyderne er mest tilfredse med håndværkeren

Af: Michael Degn

Danske håndværkere har det bedste ry i Nordjylland, men smilene stivner til gengæld lidt i hovedstadsområdet. 

De fleste boligejere har gode erfaringer med håndværkere, men der er betydelige forskelle på tværs af landsdelene. Groft sagt har boligejerne i hovedstadsregionen de værste oplevelser med håndværkere, mens nordjyderne til gengæld er mere gavmilde med at give topkarakterer. Det viser videncentret Bolius’ årlige undersøgelse ”Danskerne i det byggede miljø”.

13 procent af boligejerne har dårlige eller meget dårlige erfaringer med håndværkere i hovedstadsregionen, mens det er 10 procent i Nordjylland. I den anden ende af skalaen bliver forskellene mere tydelige. 28,3 procent af nordjyderne har ”meget gode erfaringer”, mens det kun er 16,1 procent i hovedstadsregionen.

Tine Nielsen, der er fagekspert i Bolius, tolker tallene således:

– I hovedstadsområdet har man et større gennemtræk af kunder og behøver derfor ikke nødvendigvis altid at gøre det godt. Det kan også være, at man konkurrerer for meget på prisen. I et lille samfund er det sværere at lave dårligt håndværk, da man kender hinanden bedre, siger hun.

Samme tendens går igen, når boligejerne bliver spurgt om, hvor gode håndværkerne er til at komme til tiden. Her svarer 12,8 procent i hovedstadsregionen ”sjældent” eller ”aldrig”, og sætter dermed bundrekord i sammenligning med de øvrige landsdele. Til gengæld skiller kun små forskelle de andre regioner i vurderingen af deres lokale håndværkeres evne til at komme til tiden.

– De fleste håndværkere har til hensigt at komme til tiden, men man er også nødt til at prioritere, når der kommer en stor opgave. Derfor kan det være svært at planlægge små opgaver. Vi oplever, at mange danskere har svært ved at forstå, at man ikke kan sige præcis, hvornår man kommer. Et råd til håndværkerne vil derfor være at forventningsafstemme på forhånd i forhold både pris og tid, så tror jeg, de fleste vil være forstående. Vores erfaring siger, at det meget ofte handler om, at man taler forbi hinanden, siger Tine Nielsen.