fbpx
29. november 2018

Ny aftale rammer de forkerte

Af: Lasse Andersen

En ny politisk aftale, der ændrer kravene til oprettelse af praktikpladser ved statslige udbud, er et skridt i den forkerte retning, lyder det fra TEKNIQ.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har netop indgået en ny politisk aftale, der stiller krav om at oprette praktikpladser ved statslige udbud til mere end fem millioner kroner. I dag er grænsen ti millioner kroner.

Det er et skridt i den forkerte retning, mener Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i TEKNIQ:

– Det rammer lige præcis de to brancher – bygge- og installationsbranchen – som i forvejen er i front, når det gælder om at oprette uddannelsesaftaler og praktikpladser. Det er virksomheder, som er i stand til at levere gode uddannelser. Derfor virker det underligt, at de nu skal udsættes for regulering og ikke selv have ansvaret for at vurdere, hvor mange de kan uddanne, siger Niels Jørgen Hansen.

Den nye aftale møder heller ikke opbakning hos Dansk Byggeri, som mener der er tale om symbolpolitik:

– Langt hovedparten af den offentlige bygge- og anlægsaktivitet er allerede i dag omfattet af kravet af klausuler. Ved at sænke kravet til fem millioner kr. kommer der marginalt flere aktiviteter med. Men til gengæld bliver de små virksomheder, der i forvejen uddanner masser af lærlinge, mødt af unødigt bureaukrati og ufleksible krav. Det er ikke bare ærgerligt, det er også unødvendigt, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Virksomhederne skal nemlig ikke bare dokumentere, at de har ansat lærlinge. De skal også dokumentere, at de har haft dem med ude på den konkrete opgave.