fbpx
26. august 2019

Ny dansk særregel på vej

Af: Lasse Andersen

Sikkerhedsstyrelsen arbejder på at få godkendt en dansk særregel, der skal gøre det simpelt at lave mindre udvidelser af eksisterende installationer.   

75 procent-reglen bliver som bekendt afskaffet fra nytår, hvorefter alle nye elektriske installationer dermed dimensioneres efter europæiske standarder.

Læs også: Erhvervsministeren afliver 75 procent-regel

Reglen har været en såkaldt ”special national condition” (SNC), altså en national særregel, som har været godkendt af det europæiske standardiseringsorgan CENELEC. I forbindelse med afskaffelsen af reglen har TEKNIQ Arbejdsgiverne været i dialog med Sikkerhedsstyrelsen om at få godkendt en ny dansk særregel, som skal gøre det simpelt at lave en mindre udvidelse på en eksisterende installation udført efter tidligere bestemmelser (Afsnit 6 eller tidligere).

Formuleringen af den nye regel er endnu ikke endeligt på plads, men Sikkerhedsstyrelsens mål er, at det skal være lovligt at udvide en eksisterende installation med en enkelt strømkreds med en belastningsgrad på 70 procent. Der bliver formentlig også en begrænsning på max 16 A og/eller 4 mm2 på størrelsen af udvidelsen.

Dermed får man som installatør mulighed for at benytte de eksisterende føringsveje, når man skal lave en mindre udvidelse i en eksisterende installation, hvor man ikke kender belastningen på de kabler, der er trukket i forvejen. Hvis man altså maksimalt belaster det nye kabel med 70 procent.

Det er den samme 70 procents-funktion, som TEKNIQ EL appen benytter i sine beregninger for sideløb, hvis man vælger den danske særregel i stedet for IEC-metoden (som appen også kan foretage dimensionering med). Appen bliver naturligvis opdateret i forhold til den ændrede 75 procent-regel.