fbpx
11. maj 2020

Ny rapport: Varmepumper kan dække halvdelen af naturgasforbruget

Af: Michael Degn

En bred palette af opvarmningskilder kommer i de næste 10-20 år til at erstatte den nuværende naturgas i op mod 380.000 bygninger. Varmepumper vurderes i ny rapport at kunne dække halvdelen af energiforbruget.

Naturgassen skal ud, hvis Danmark skal nå i mål med sine ambitioner for klimaet. Men hvad skal man som installatør så satse på at tilbyde de kunder, der i dag opvarmer cirka 380.000 bygninger med naturgas i stedet for? Det prøver en ny rapport under overskriften ”Roadmap for udfasning af naturgas” at give nogle svar på.

Varmepumper har de senere år været et hedt marked for installatørerne, og det bliver ikke mindre interessant med udfasningen af naturgas. Rapporten peger på, at varmepumper allerede i 2030 vil kunne dække næsten halvdelen af opvarmningsbehovet. Ved hjælp af nudging, skrotningspræmie og forbud mod nye gasfyr er det ifølge rapporten sandsynligt, at 200.000 varmepumper – både luft/vand og hybrid – vil rykke ind i de nuværende 380.000 bygninger, der i dag bliver opvarmet med naturgas.

Læs mere: Hybridvarmepumper bliver vækstmarked

– Mange af vores naturgasfyr vil blive erstattet af traditionelle varmepumper, andre af hybridvarmepumper, der kombinerer gasfyr og varmepumper, nogle vil blive erstattet af fjernvarme eller elvarme, og andre igen vil holde fast i deres gasfyr og bruge biogas. Det bliver en meget spændende udvikling for alle spillere på markedet, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Forbered din forretning
Der er altså flere alternativer til den nuværende opvarmning med naturgas. Til gengæld vurderes det i rapporten, at ren gasopvarming i fremtiden kun vil være i 6 til 11 procent af de cirka 380.000 bygninger. Grøn biogas vil fortsat være for dyrt at producere, selvom det vurderes at falde fra de nuværende 6 kr/m3 til 4,5 kr/m3 i 2030, lyder det samtidig i rapporten.

Læs mere: Naturgassen udfases langsommere end forventet

Omstillingen til de nye opvarmningskilder er på vej, og derfor er det vigtigt som installatør at være forberedt på den udvikling.

– Vi går en fremtid i møde uden fossile brændsler og ved derfor, at vi skal udskifte rigtig mange olie- og naturgasfyr. Det er en udvikling, vi som branche i høj grad kommer til at drive og derfor også skal være godt forberedt på. Samtidig er det også vigtigt, at der er tid til at tilrettelægge udskiftningen fornuftigt, så ejere af nyere gasfyr får mulighed for at udnytte deres investering over en årrække, siger Simon O. Rasmussen.

Han har selv været en del af styregruppen bag rapporten sammen andre repræsentanter fra energisektoren under ledelse af professor Peter Birch Sørensen. Rapporten er udført af Ea Energianalyse og Marketminds.

Udskiftningen af naturgas til andre i energiformer. Til venstre det nuværende grundscenarie og til højre udviklingen med blandt andet tilskud til omstilling og forbud mod nye naturgasfyr.

Kilde: “Roadmap for udfasning af naturgas til rumvarme”, Ea Energianalyse