fbpx
06. december 2019

Ny standard kan sikre energieffektive varmepumper

Af: Jesper Melgaard

Alt for mange varmepumper installeres forkert, så de ikke yder optimalt. Derfor indfører Energistyrelsen nu en frivillig standard for varmepumpeinstallationer. Standarden skal give bedre installationer og hjælpe forbrugerne med at få det fulde udbytte af deres varmepumpe. 

Dansk Standard har på vegne af Energistyrelsen udviklet en ny standard for installation af varmepumper. Det er sket i samarbejde med fagfolk – herunder blandt andet brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne og virksomheden Vejrhøj Energi & VVS. Og det er der en god grund til.

I mange bygninger er varmepumper den mest miljøvenlige og økonomiske opvarmningsform, og i en fremtid hvor CO2-udledningen er i fokus, vil salget blot fortsætte med at vokse. Derfor er det vigtigt at sikre en høj kvalitet i installationerne, så varmepumperne fungerer optimalt.

Læs også: Hver tiende varmepumpe installeres med fejl

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne vækker den nye standard glæde og skaber tro på endnu flere grønne varmepumper i de danske husstande.

– Varmepumper er en af de grønneste opvarmningsformer, der findes. Desværre oplever vi bare, at for stor en del af varmepumperne lige nu installeres på en måde, så de ikke yder optimalt. Det kan den nye standard forhåbentlig lave om på, siger Carsten Essler Helmer, der er branchekonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Læs også: Disse fejl er hyppige i varmepumpeinstallationer

Standarden stiller blandt andet krav til, at installatøren og bygningsejeren sammen planlægger placering og dimensionering af varmepumpen samt udarbejdelse af en kontrolrapport, der for eksempel sikrer korrekt rørføring, isolering og afleveringsrapport.

Standarden for installation af varmepumper har fået navnet DS 1150 og kan findes her.