fbpx
22. juli 2019

Ny undersøgelse: Gode kollegaer er vigtigere end lønnen

Af: Amalie Klitgaard

Lønnen er langtfra altafgørende, når danske el- og vvs-installationsvirksomheder skal tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere.

Det viser en ny arbejdskraftundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det allervigtigste redskab er derimod gode kollegaer og fællesskab. Hele 70 procent af virksomhederne fremehæver dette som et vigtigt paramter for at holde på medarbejderne. Imens ligger lønnen som parameter på 65 procent efterfulgt af personalegoder og arbejdstid/fleksibilitet.

– Det er et et billede, vi også har set de foregående år. Vi oplever da også, at mange af branchens virksomheder gennemfører tiltag for aktivt at fastholde medarbejderne. Det kan for eksempel være faglige og sociale medarbejderarrangementer og oprettelsen af klubber for de ansatte i forsøget på at skabe gode kollegiale rammer. Og det virker tilsyneladende, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Plads til flere lærlinge
I en årrække har der været stabil vækst, hvilket betyder, at de danske el- og vvs-virksomheder gradvist har fået behov for flere kvalificerede medarbejdere. Det i en tid, hvor arbejdsløsheden i branchen er rekordlav.

Det kræver nye løsninger på rekrutteringsudfordringer – og her er konklusionen i arbejdskraftundersøgelsen fra TEKNIQ Arbejsgiverne klar:

– Først og fremmest så er ansættelse af lærlinge den klart foretrukne løsning hos virksomhederne, ligesom de står klar til at fastansætte de nyuddannede lærlinge, når svendebrevet er i hus. Det passer meget godt med, at el- og vvs-installationsvirksomhederne de senere år har været helt i front, når det gjaldt ansættelsen af lærlinge, siger Tina Voldby og uddyber:

– Men vi kan også se, at virksomhederne ansætter en større andel ufaglærte, medarbejdere med lange videregående uddannelser og udlændinge, for dels at skaffe det nødvendige antal medarbejdere og dels at kunne leve op til de konstant skiftende kompetencekrav, der stilles til branchen, siger Tina Voldby.

Hun konkluderer, at virksomhederne er meget bedre i dag end før finanskrisen til at finde løsninger, der reducerer manglen på kvalificeret arbejdskraft.

– I 2007 var det godt 70 procent af virksomhederne, der oplevede mangel på arbejdskraft. Dette tal er disse år nede på cirka en tredjedel af virksomhederne, siger Tina Voldby.