fbpx
02. juli 2021

Nye tal: Lærlingepakke blev kæmpe succes

Af: Michael Degn og Jesper Melgaard

Installationsbranchen har sidste år ansat flere lærlinge end forventet, efter lærlingepakken kom i spil, viser ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Frygten for et voldsomt fald i antallet af nye lærlinge blev sidste år afløst af en gedigen feststemning i installationsbranchen. Årsagen skal findes i den lærlingepakke, der i maj sidste år blev forhandlet på plads mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Det betød et forhøjet tilskud til lærlinge som bolværk mod coronakrisens hårdtslående bølger, hvilket var afgørende, viser ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Hver femte installationsvirksomhed i undersøgelsen svarer ja til, at lærlingepakken er blevet vekslet til flere nye lærlingeansættelser end forventet. Resten har fastholdt niveauet.

– Der er ingen tvivl om, at de ekstraordinært høje tilskud til lærlinge har haft en kæmpe effekt. Allerede da coronapandemien ramte, gjorde vi som de første opmærksom på behovet for at sikre den næste generation af lærlinge. Derfor er det også godt at se, at pakken har virket på tværs af brancherne blandt vores medlemsvirksomheder, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNQ Arbejdsgiverne.

Virksomhederne vil fortsætte linjen
Samlet set har 19 procent af installationsvirksomhederne ansat flere nye lærlinge end forventet. Det er et gennemsnit, hvor el-virksomhederne lægger sig helt i front med 22 procent, mens vvs-virksomhederne tegner sig for 15 procent. I det samlede billede har hele 96 procent af installatørerne formået at fastholde virksomhedens lærlinge med hjælpepakken, viser undersøgelsen. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da andelen af lærlinge i forvejen lå højt.

– Det hører med til regnskabet, at vi kom fra et meget højt antal lærlinge de foregående år. Alligevel er det lykkedes at fastholde den positive udvikling, og det kan vi i høj grad takke lærlingepakken for. Samtidig har lærlingepakken også betydet, at virksomhederne har fastholdt deres høje ambitionsniveau på lærlingeområdet de kommende år, siger Tina Voldby.

Læs også: Nyt lærlingetilskud: Nu er der ingen undskyldning

Medlemsundersøgelsen viser da også, at både el- og vvs-virksomhederne forventer at hæve antallet af nye lærlinge yderligere i 2021 i forhold forventningerne året før.

Dette års medlemsundersøgelse er lavet på baggrund af besvarelser fra 674 installationsvirksomheder.

Fakta om lærlingepakken:

  • Aftalen blev indgået i maj 2020 mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.
  • Den betød bl.a., at man ville bruge 3,1 mia. kroner, der var opsparet under den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til at lette virksomhedernes lærlingeomkostninger.
  • Eksempelvis kunne man få dækket 90 procent af lønomkostningerne i 2020 for nye lærlinge.